Jak powiedzial wczesniej TOXYN - taka dyskusja nic nie da, bo i tak bedzie jak bedzie.
Bynajmniej sposob moderowania forum przeze mnie sie nie zmieni (a uwazam, ze usuwam i tak wyjatkowo zbyt malo idiotycznych postow.
Nie traktuje tego watku, jak to niektorzy okreslili "jako bunt", ale apel do uzytkownikow o lagodniejsze traktowanie poczatkujacych.
Bo pewna przesada jest, gdy osoba, ktora pierwszy raz wpada na forum i zadaje pytanie, dostaje odpowiedz: "sprawdz faq debilu niemyty". Mimo, ze tego specjalnie nie pochwalam, to jednak w przypadku, gdy ktos nagminnie i wielokrotnie wykazuje potencjalne objawy dysmozgowia, taki komentarz jest jak najbardziej uzasadniony.

Co sie tyczy FAQ, to FAQ nie zawiera wszystkiego, ale tez i zawiera absolutnie podstawowe wiadomosci, jakie kazdy user powinien znac, zanim napisze tu posta (przynajmniej ogolnie).
Nie zamierzam zmieniac sposobu moderowania forum (i mam nadzieje, ze morda i ziu tez nie tylko dlatego, ze grupa nieumiejacych czytac osobnikow czuje sie niedokochana.
Co do kwestii "wrogosci starszych do mlodszych", to nic na to nie poradze. Nie jestem jakims tam Winkelriedem i mentalnosci ludzi nie zmienie ... Chce tylko powiedziec, ze nie ma sensu pisac 90 wiadomosci o tresci: "przeczytaj faq tumanie", bo wystarczy raz to powiedziec :>

Jeszcze raz skladam "allahy" w strone Roberta, ktory elegancko opisal sposoby rozpoznawania plci. Jeszcze raz powtorze, ze wszystkie pojawiajace sie kolejne pytania dot. rozpoznawania plci beda zamykane lub kasowane.
Do poczatkujacych: ci, ktorzy Wam doradzaja, maja to doswiadczenie tylko dlatego, ze sami wielokrotnie rozpoznawali plec swoich pajakow lub widzieli w ..... zdjec o tej tematyce, ktorymi to forum jest wrecz zasypane. Mozna sie tego nauczyc....
...pozdrawiam.