Panowie bez przesady :] Markos ja sie Tobie dziwie skoro piszesz ,ze post Roberta p Ci nie pomogl.Przeciez sa tam wytyczne jak sexowac pajaki.Poza tym jest mnostwo stron np Metusa gdzie tez jest to pokazane.To nie chodzi o to ,ze ktos sie wyzywa,bo moim zdaniem trzeba niektorych takimi metodami zmusic do myslenie,do samodzielnosci.Baku z calym szacunkiem dla Ciebie nie uwazasz,zs postow odnosnie plci ostatnimi czasy nie pojawia sie za duzo ??!! Ja odnosze takie wrazenie.W archiwum jest kilkanascie postow odnosnie rozpoznawania plci i na pewno w ktoryms z nich mozna znalezc odpowiedz.Czy Twoim zdaniem rozwoj terrarystyki to wyreczanie innych ?? Wybacz,ale ja np zawsze sam staralem sie zdobywac wiedze odnosnie pajakow i zdobywac doswiadczenie kierujac sie wskazowkami zdobytymi nie tylko na forum.Ze wskazowkami z forum jest niestety tak ,ze i tak pewne czynnosci trzeba zrobic zeby sie ich nauczyc np przekladanie pajaka.Mysle ze w ten sposob trzeba zdobywac doswiadczenie - wszystko jednak w granicach rozsadku.Przeciez nikt z forum nie przyjdzie i nie zrobi tego za nas,a sytuacje zdarzaja sie czasami dziwne :].Ja sam w watkach o plci sie nie udzielam,bo nie rajcuje mnie zgadywanie i licytowanie.W takich postach zwykle pierwsze 2-3 odpowiedzi sa dobre,a reszta jest dopisywana nie wiem po co :].Poza tym jesli ktos sie tego nie nauczy to z kazdym pajkiem bedzie tak samo - pojdzie na latwizne i da posta na forum.Takie jest moje zdanie :]