-
Re: nasze hobby upada
Po części zgadzam się z wodusem. Tak jest ze wszystkimi tańszymi zwierzakami. Dajmy na to rybki. Takie zwykłe popularne rybki akwariowe to nie jest zbyt wielki wydatek. Ale założę się, ze większość z was zna ludzi którzy kupują sobie akwarium bo im się spodoba, a nie mają zielonego pojęcia z czym to się je. Gdy padnie im trochę rybek - kupują nowe. Nie ważne, ze zwierzaki zdychają z powodów złych warunków, nieodpowiednich parametrów wody, nieodpowiedniego towarzystwa itp.
Nie mówię, że tak robią wszyscy, ale takie przypadki trafiają się dość często. Niektórym nawet nie chce się trochę poczytać o swoich zwierzakach, bo to męczące...
Ludzie robią tak bo te rybki są TANIE (nie wspominając już o moralności takiego postępowania), gdyby musieli za swoje zwierzaki zapłacić grubą kasę inaczej by się nimi zajmowali. Na pewno zakup zwierzaka byłby częśćiej bardziej przemyślany. Tak, więc uważam że wyższe ceny to nie koniecznie taka zła sprawa.
Wątpię by w warunkach terraryjnych źle były traktowane np. Haplopelma smithi, czy inne droższe gatunki. Jeśli ktoś decyduje się na zakup takiego zwierzaka to raczej chce mu zapewnić jak najlepsze warunki, no chyba że ktoś ma kasy jak lodu... ale to inna bajka
Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem moją wypowiedzią.
pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów