Coz, czytam co wielebny wypisuje, i troche mi sie wlos na karku jezy...

1. Lepiej, aby jednak B. albopilosum (czyt. kędzior) mial wieksze terrarium; jest to pajak roslejszy i ma wieksze tendencje do przekopywania. P. murinus i tak nie zaplecie calego terrarium sieciami, to nie Chilobrachys. Zrobi sobie gniazdo w jednej czesci i bedzie w nim siedzial, dorabiajac warstwy pajeczyny.

2. Akwarium radzilabym przedzielic solidnie, szybą wklejoną na silikon. Pajak w dykcie jest w stanie wygryzc dziure (nie takie rzeczy obserwowalam). Nie wierze, ze mezczyzna tego nie dokona, skoro baba potrafi (baba czyt. ja). Akwarium, ktorego wymiary podales, jest za duze dla takich maluchow, jakie zamierzasz kupic. Nada sie doskonale, jak pajaki urosna. Na razie doskonale swoja funkcje spelnia pojemniki plastikowe, np. na zywnosc (trzeba w nich porobic dziurki).

3. Ilości podloza na litry nie trzeba liczyc - wystarczy, ze jego warstwa u B. albopilosum bedzie 7-10 cm, a u P. murinus 5 cm. Jak sprawia ci to trudnosc, to wez linijke i zaznacz sobie kreske od linijki na szybie, ale mysle, ze az tak z toba zle nie jest .

4. Nie ma potrzeby robienia az takich rozdzielnosci temperatury - P. murinus i B. albopilosum doskonale sie czuja w temp. 25 stopni (na przyklad). Jakbys sie uparl, to i bez zarowek mozesz je trzymac. Oslonka z roweru koloru czerwonego? A po czorta???

5. Z tym piaskem z Sopotu to lepiej uwazaj, nie jest pierwszej czystosci i moze zawierac jakies nieporzadane rzeczy. Przydaloby sie go wyjalowic. Nie musisz mieszac piasku z torfem, ale mozesz. Mozesz tez dac np. 3/4 podloza z torfu, 1/4 z piasku, nie mieszając (raczej sprawdzi sie to u P. murinus, bo jak B. albopilosum zacznie kopac, to sie moze niezle zdziwic). Mozesz tez dac kilka malych kamykow w charakterze dekoracji dla obu gatunkow. A jak mieszac - no coz, i tak musisz poczekac, az kostka substratu kokosowego nachlonie wodą. Kostke nie namoczona to sobie mozna najwyzej ten piasek pomieszac .

6. Czy wlozysz pajakowi doniczke, czy krzaczek, czy orzech kokosowy czy cos innego, jak P. murinus bedzie chcial, to i tak wyleci z tej kryjowki w tempie swiatla. Nie jest to zadne zabezpieczenie przed szybkoscia i agresja. A czy zawsze atakuja - no coz, w 90% przypadkow przy najmniejszym gmeraniu czymkolwiek w terrarium P. murinus przyjmuje poze obronna (a niektore osobniki od razu zaczynaja dziabac klami wszystko co popadnie). Ale z rekawiczkami nie przesadzaj, to nie cudotworca ani zararaka, zebys mial umrzec od samego popatrzenia. Wystarczy 30-50 cm penseta.

7. Coz, mam agresywniejsze gatunki w hodowli, niz P. murinus, a na pewno bedziej pokrecone i jakos nigdy nie zauwazylam podniesienia u siebie poziomu adrenaliny. Widocznie jestem nienormalna pod tym wzgledem. Ale jak chcesz miec pajaka, bo ci podniesie adrenaline, to idz sobie poplywac w przereblu, poki jeszcze jest lod na niektorych jeziorkach i stawach.

8. Sieci plecie mnostwo pajakow - szczegolnie gatunki nadrzewne. generalnie wszystkie ptaszniki z rodzaju Pterinochilus, Chilobrachys, Avicularia, Psalmopoeus, Chromatopelma.

9. Porownanie szybkosci ptasznika do czegos realnego... Nie bardzo rozumiem? Do jadacego samochodu czy cwalującego konia? Nie robilam takich eksperymentow, wybacz. Ale P. murinus sa szybkie, uwierz mi.

10. A na co pajakowi chcesz czyscic "hm ten odwlok"??? Pajak sam postara sie o swoja czystosc, nie ma obawy. czlowiek mu nie jest do tego potrzebny.

11. ja bym ci poradzila Psalmopoeus pulcher, zamiast P. murinus. Szybkosc porownywalna, ale nie ma sie czego bac, jak ukasi. Z drugiej strony jezeli twierdzisz, ze pajak musi byc tani, bo cie nie stac, to pomysl o dalszym utrzymaniu. Nie jest to suma oszalamiajaca, ale przewyzsza miesiecznie koszt 10 zl pajaka. Aczkolwiek nie ukrywam, ze najwiecej trzeba wydac na sam poczatek