-
Re: kokonu ,jego obracanie
Ja odbieram kokony najczesciej w ciągu kilku pierwszych dni po zniesieniu.Uwazam ze sztuczna inkubacja daje wieksze mozliwosci zapewnienia odpowiednich warunkow-(samica nie zje kokonu ani nie zrobi z nim czegos głupiego np włozenie go przypadkiem do miseczki z wodą jak kiedys juz mi sie zdarzyło)Inkubowany kokon obracam regularnie i uwazam ze ma to duze znaczenie dla osiągniecia powodzenia.Jaja wtedy nie zlepiają sie i w razie gdy czesc z nich zaczyna sie psuc trudniej o przeniesienie infekcji na inne.Gdy wewnątrz zrobi sie zlepiona bryła plesni niewiele juz mozna poradzic.Zresztą kwestia-zabierac czy nie kokon jest indywidualna dla kazdego hodowcy.Wiekszosc gatunkow dobrze opiekuje sie kokonami, a z doswiadczenia wiem ze najwiekszy wpływ na sukces ma prawidłowe zapłodnienie i to czy samica wytworzy jaja wielkosci charakterystycznej dla danego gatunku.Czasami zdarzają sie kokony wypelnione b.duzą iloscią jaj zbyt drobnych,a wtedy wylega sie tylko czesc lub czasami wszystkie zarodki zamierają
Uprawnienia umieszczania postów