-
Re: Lakier antypleśniowy
Raczej nie 
Ten wyrób jest dopiero od niedawna na rynku.
Jest też dużo podobnych, ale nigdy nie słyszałem aby ktoś coś takiego polecał.
Niestosowanie takich wyrobów wynika z nieznajomości takich produktów. Najbardziej popularne są jak zwykle lakiery.
Zaletą impregnatu jest jednak to, że nie nie zmienia koloru malowanych elementów. To trochę czasami głupie jak drewno świeci się jak psu jaja (przepraszam za porównianie
)
Powiem szczerze, że jeszcze przez jakiś czas (do lipca) będę pracował w Polifarbie Cieszyn-Wrocław, który jest producentem tego wyrobu. Miałem okazję poznać go zanim wszedł na rynek i wydaje mi się, że będzie się świetnie nadawał. Ja malowałem nim niektóre elementy drewniane i widziałem jak się na nich woda zachowuje.
Dużo osób proponuje lakierowanie np. Domaluxem Classic (też produkcji PCW), ale nie polecam tego wyrobu. Zresztą lakiery o zastosowaniu wewnętrznym nie nadają się do terrariów o dużej wilgotności. Można zastosować ewentualnie wyroby dedykowane do środowisk o dużej wilgotności. Tylko takie wytrzymają długi okres w takich warunkach.
Nie podoba mi się natomiast, że lakier wprowadza nienaturalny wygląd malowanych elementów. Kiedyś pisałem też tutaj o impregnacji woskiem pszczelim. To najbardziej naturalna i nieszkodliwa metoda impregnacji.
Nie ma się co łudzić, że inne sztuczne lakiery czy impregnaty będą całkowicie bezpieczne dla naszych podopiecznych. Nikt wprawdzie nie opisał zatrucia zwierzęcia takimi preparatami, ale zawsze istnieje ryzyko, że nasze zwierzę połknie np. złuszczony fragment lakieru - no może pająkom to nie grozi 
Mam dość sporo impregnatu i jak ktoś ma ochotę go przetestować, to mogę się podzielić. Pozdrawiam.
Uprawnienia umieszczania postów