Nie chce nikogo pouczać i moralizować, ale .. o czym tu dyskutować..???? Prawo prawem...ja nie zwykłem go łamać, ale co zrobisz, jeśli nawet nie Ciebie, ale Kogoś z Twoich najbliższych ukąsi jadowity wąż..??? Masz surowicę?! To pytanie retoryczne .. surowice są bardzo drogie i nawet renomowane zachodnie ogrody zoologiczne nie mogą sobie na nie pozwolić..poza tym surowica bardzo szybko traci swą ważność i tym samym przydatność..a my mieszkamy w Polsce, gdzie niestety w szpitalach brakuje wody utlenionej i gazików.. Lekarze są w takiej sytuacji prawie bezradni..
Aha..argumenty, że mi się to nie przydarzy..moja,np.kobra nikogo nie ukąsi..są z założenia błędne..mógłbym tu przytoczyć, o ironio, długą listę światowej sławy herpetologów, którzy skończyli swój zacny żywot wskutek ukąszenia przez swojego podopiecznego.. Jeśli ceną za "moje hobby" ma być czyjeś życie ..to ja dziękuję! Chyba już nigdy nie spojrzałbym na żadnego węża..
Tak więc podsumowując, nie w prawie i jego łamaniu widzę problem ... ale to moje zdanie..
Pozdrawiam