-
Re: Jadowite węże, hodować czy nie?
No trzeba się zgodzić z przeciwnikami hodowli gatunkow jadowitych-ale wg. mnie tylko częściowo. Ja nie uważam że hodować może każdy i wszystko. Ale jak to już zostało powiedziane jedne gatunki nadają się, inne nie. Dlaczego nikt się nie sprzeciwia hodowli dużych dusicieli? Przecież one mogą być groźniejsze. W domach trzyma się tyle zwierząt ktore mogą zagrozić naszemu życiu, nawet taki byk na łące... może przecież staranować przechodzące dziecko. Nieszczęście faktycznie móże się zdażyć, ale nie jest to tak że musi bo tak mówi matematyka... A jak ktoś jest alergikiem to nawet pszczoła może go zabić nie mówiąc o ptaszniku czy wężu... Fakt że węże chyba najczęściej uciekają, ale nie mówcie ze tego nie da sę uniknąć. Powinni być fachowcy którzy sprawdzaliby czy terraria są odpowiednio zabezpieczone i czy hodowca w ogóle się nadaje. Zabronic i tak nie można bo zakazany owoc najbardziej kupi. Jeżeli ktś chce kupić gada dla szpanu to lepiej mu na to pozwoilić. Powinien sam zrezygnować. Ale nie wszyscy tacy są....
Ja osobiście nie hoduje i nie mam zamiaru hodować jadowitych węży (mam tylko nerodię a ze zwierząt jadowitych 3 ptaszniki), gdyż uważam że mam zbyt mało doświadczenia i obawiam się pechowej ucieczki, ale nie mam za złe tym którzy jednak się decydują... Nie każdy jest nieodpowiedzialny... a zresztą jeżeli może zginąć od ukąszenia węża, to przecież i tak zginie - czyż nie?? - tak nam mówi prawdopodobieństwo...
Uprawnienia umieszczania postów