-
Re: Czasopismo "Terrarium".
Nie jestem ani wydawcą ,ani redaktorem,ale nie mogę pozostawić komentarza Bruka i Bogdana bez odpowiedzi.To co piszecie oburza mnie.Lepiej zapoznać się z faktami niż mącić (zreszta Wasze głosy sa raczej pojedyncze).Jestem jednym z tej "kliki" autorów i załozycieli PST.
W numerze pilotażowym rzeczywiście wiele artykułów napisanych jest przez osoby związane zPST. Ale: 1.co w tym złego? 2.trudno jest w ciągu miesiąca (a tyle +- czasu upłynęło od pomysłu do realizacji)zrobić "kampanię" naboru autorów z całego kraju 3.trudno jest zachęcić potencjalnych autorów do pracy (póki co) gratis i w tempie expresowym
4.każdy z autorów wie co pisze ,bo nie zajmuje się terrarystyką od dziś ('...powinni pisać ludzie mający je a nie Ci co ich nigdy nie mieli..."),5.nie wiem którzy ze znanych terrarystów podjęło próby współpracy (czasopismo jest niezalezne), ale zapewne nie dotyczy to wydanego numeru,6.opinie czytelników napewno będą brane pod uwagę przy redagowaniu następnych numerów (sam prosiłem o uwagi,tylko to często nie jest w formie konstruktywnej,a jedynie krytyka bez propozycji zmian)
7.moim zdaniem takie czasopismo jest potrzebne i to co wyszło podoba mi się.Napewno parę rzeczy wymaga zmian,ulepszenia.Ale nie wymagajcie perfekcji w pierwszym wydaniu.Życzliwa i konstruktywna krytyka napewno zdziała więcej dobrego (niekoniecznie pisana na forum,ale bezposrednio di redakcji) niz nieprzemyślane krytykanctwo.
Równiez kwestia informacji o płatności,wysyłce,dystrybucji itp. nie była dopracowana.Ale to wymaga czasu.Jedynie wydawca i redakcja wiedzą jakie problemy były związane z tym pierwszym, oczekiwanym numerem.Wydawca chciał,aby numer pilotazowy pojawił się przed zjazdem we Wrocławiu,gdzie też będziemy mogli o tym podyskutowac mając pierwsze doświadczenia.
Na koniec prośba do wszystkich czytelników,szczególnie tych mniej zadowolonych: dajcie trochę czasu,życzliwości i konstruktywnych uwag wydawcy i redakcji.To czasopismo jest dla nas i zapewne będziemy mieli wpływ na to,co chcielibyśmy tam znaleźć.A jestem pewny,że wydawca i redakcja zrobią wszystko (w granicach dostepnych finansów),aby czasopismo nam odpowiadało i było pozycją poszukiwana przez terrarystów. Potencjalnych autorów artykułów zapewniam,że jedynym kryterium przyjęcia artykułu jest jego poziom merytoryczny, no i oczywiście uzgodnienie w kwestii honorarium.
Piotr Stanisławski
Uprawnienia umieszczania postów