-
Re: Czasopismo "Terrarium".
Następna część mojej oceny (specjalnie już nie używam słowa krytyki) artykułów. Będzie rótko bo czasu tez trochę mam mało. I będzie już mniej "ostro". Szczerze mówiąc dział terrarystyki dotyczący bezkręgowców, i traszek nie jest moja mocna stroną (nie można wiedziec wszystkiego) więc i uwagi bedą mniej kytyczne. Opis skorpiona OK ale napisano: "Ten najdłuższy skorpion ...", "Największym (...) skorpionem z tego rodzaju..." ale nigdzie nie podano długości tego gatunku. Pan Ryszard - autor książki o skorpionach dostepnej od niedawna napewno "zapomniał". O traszce ni słowa znac sie nie znam (a autor najprawdopodobniej - napisał książke chyba sie nie myle o gekonach a wiem że pracuje z innymi gadami i płazami też) i nie zajmuje stanowiska podobnie jak co do opisu Ptasznika (autor książki o ptasznikach dobrze odbieranej w środowisku terrarystów).
Cites artykułkrótki jak na wstęp ale zawarte sa w nim cele tej inicjatywy jaka jest ta Konwencja (przez wielu jednak krytykowana za "zastarzałość" przepisów) Autor nie porusza problemu rejestracji zwierząt "citesowych" w naszych realiach (może w następnych artykułach będzie o tym mowa), a problemy są i to np. z logicznym myśleniem władz (to dotyczy wyobraźni na temat wymaganych dokumentów dla posiadanych a nie zarejestrowanych dotychczas zwierząt). Błędne podpisy pod zdjęciami żółw promienisty ma nazwę rodzajową Asterochelys a nie Geochelone, Caimanus solerops?? jak już coś to Caiman i to crocodilurus.
Artykuł o budowie terrarium perfekcja, zdjęcia (podpisane) autora i terraria w wykonaniu autora. Sułek się spisał na medal Brawo.
Ropnie gadów artykuł piosany przez specjalistę nieco nie specjalistycznym językiem ( ale przynajmniej literatura podana a tak sie robi w każdym przypadku "magazynu specjalistycznego" i nie tylko tego własnie brakuje wspominanym wcześniej opisom.
reklama targów - pismo ukazało sie po 10 września a widnieje w niej zdanie: "zgłoszenia przyjmujemy do końca lipca".
Recenzja książki. Książka ta dla wielu jest tą, która sprowokowała do zainteresowania się terrarystyką (w miom przypadku było podobnie) Recenzent MJG mógł jednak wytknąć te liczne błędy znajdujace się w tej pozycji np. wspominany juz wcześniej żółw promienisty jest podpisany Testudo radiata itd. Ciekawe czy ukażą sie też recenzje książek samego MJG tyklko kto odważy się je skrytykować? ja? O nie już i tak jestem potępiony, a może jednak pomyślę.
Artykuł o Hagenbecku a jakże należy się mu.
O myszy laboratoryjnej (nowy gatunek??) przecież to tylko forma myszy domowej, a o tym ani słowa. Duzo treści nawet jakości do przyjęcia ale nie podpisano znowu kto jest autorem zdjęć i z jakiej literatury korzystał, a to przecież magazyn specjalistyczny.
o sytematyce Boidae tu opieram sie na pierwszym wrażeniu znjomego hodowcy zajmujacegoi sie tą grupą węży i powiedzał "wiele błędów a nie powinno ich byc jeśli to magazyn specjalistyczny" Jakie? nie powiedzał ale przyrzekł że sie ustosunkuje i sprawdzi w dostępnej mu literatury by nie być "gołosłownym". Jeśli coś dostanę to od razu umieszcze na forum.
artykuł o restytucji to raczej artykuł o sadyźmioe i barbażyństwie jak mozna doprowadić do "zabicia" tylu gniewoszy? Lepiej by było gdyby były zwrócone naturze przeżywaklność z pewnością przekroczyła by osiągniete w hodowli 50 %. Takich artykułów nie powinno sie umieszczać bo efekt tych działań podważa sens prowadzenia badań naukowych. Lepiej pozostawic nature samej sobie niż ogałacać ją w imie nauki.
wiem też że badani te spotkały sie także z krytyką wielu innych naukowców. ale to pozostawiam juz im.
Artykuło gniewoszu no dobra warto znac rodzima herpeto faunę ale sa od tego atlasy, książki i szkoła a nie magazyn specjalistyczny terrarystyczny (a nie herpetologiczny).
Artykyuł o fotografowaniu - slkromnie ale niech będzie i to zdjecie lampropeltisa do "góry nogami", rozumiem błąd redakcyjny.
Felieton. nazwano większość z terrarystów przestepcami kryminalnymi. Diobrze wiemy jakie problemy sa z rejestracja zwierząt juz posiadanych jesli się nie ma dokumentów wymaganych (najczęściej trzeba je preparować, co "doradzają" nawet osoby z "władz"), jak trafiły te zwierzęta na nasz rynek dobrze wiadomo większość zwierząt to osobniki pochodzące z hodowli która ma tradycje juz od kilkudziesięcu nawet lat (np. większość dusicieli, kameleon jemeński itd.) ale logika to trudna sztuka i tego chyba też brakuje autorowi bo tego sensonie nie wyjaśnił.
"przemysliwań" błąd stylistyczny, czyżby nie było recenzenta ach zapomniałem autory sami sobie są też recenzentami i autorytetami.
Wnioski s felietonu nasuwaja sie same po wnikliwej lekturze:" Terraryści polscy zjednoczcie sie ! "(najlepiej pod szyldem STP) "bo kto nie jest z nami jest przeciw nam").
Warunki subskrypcji kto inteligentmy ten wie ze to nie to sami co prenumerata. tu kruczek bo subskrypcja 75 PLN za 12 numerów,a 85 PLN za 12 numerów w przewidywanym koszcie prenumeraty czyli co już zaplanowali podwyżkę?
Kończąc UFF brak "literatury" pod wieloma artykułami, brak słowa o recenzencie czy konsultacji naukowej, ISBN ilośc egzemplarzy wydanych itd. A tak te gratisowe gaże, to na co poszły pieniądze ze sprzedaży pisma czyżby do czyjejś kieszeni? a jeśli zaczną płacić gaże to tzn. że podrosna koszty i cena pisma bo chyba taka jest logika.
Pozdrawiam
BRUK
PS. niestety chętnie bym pogadał a nie popisał ale nauka to podstawa, a zjazdy jeszcze będą chyba jeszcze.
Uprawnienia umieszczania postów