-
Jakie korzyści?
Witam.
Mam pytanie.
Jakie korzyści będzie miał terrarysta ze wstąpienia do PST -oczywiście wiadomo że będzie mógł się poszczycić samym członkostwem. Ale co jeszcze bo to trochę mało zważywszy że trzeba PST utrzymać z własnej kieszeni -składki. Przyjmijmy że młody terrarysta mieszka zdala od dużych miast i na odczyty oraz spotkania nie może dojechać a nawet jeżeli dojedzie to koszty takiego "wypadu" są dosyć znaczne -bilet PKP, opłaty za nocleg, wyżywienie. Piszę ten post bo pytanie to często pada i nikt do tej pory nie udzielił na nie odpowiedzi. Chodzi mi o konkretne udogodnienia jakie oferuje PST swoim członkom.
-
Re: Jakie korzyści?
Drogi Noradarling!
Chcesz kożyści?Trzeba je sobie wypracować.
PST powstało nie po to by ktoś czerpał z tego kożyść lecz po to by móc działać.Zapewne zdajesz sobie sprawę z tego,że pojedynczy człowiek jest niczym w starciu z machiną rządową.Wiesz pewnie że nowo uchwalane ustawy dotyczące pośrednio lub bezpośrednio nas-terrarystów,są zwykle głupie i nieprzemyślane.PST będzie walczyć z takimi debilizmami (sorki za wyrażenie), a poza tym daje możliwość zjednoczenia się wszystkim, którym leży na sercu los naszych podopiecznych.W jedności siła!Fakt,że to stary slogan-jednak prawdziwy!Nikt nikogo nie zmusza do wstąpienia do PST.
Stowarzyszenie jest po to by działać,by stworzyć pewną siłę, która może coś znaczyć.I myli się ten kto myśli,że wstępując do PST będzie miał same kożyści.Nie po to to powstało.Tu trzeba działać,szerzyć wiedzę terrarystyczną,dbać o dobre imię hodowców,skonsilodować nasze środowisko.Członkostwo w PST jest dla ludzi ambitnych, którym zależy na prawdziwej terrarystyce.
Pozdrawiam
bartekg
-
To rozumiem -oczywiście. Ale nie zrozumiałeś pytania. Wiem że zwierzęta będą miały z tego korzyści ale mi chodzi o co innego.
Mianowicie:
- co przykładowy terrarysta Kowalski będzie miał z tego że przystąpi do związku? Jeżeli ma płacić pieniądze to może to zrobić w LOP-ie i to może robić każdy nie ważne czy jest członkiem czy nie. Poza tym Rząd pobiera już podatek na walkę w obronie przyrody.
-
Co?Otóż będzie działał w grupie, co daje większe szanse na przebicie.Noradarling,z całym szacunkiem,nie wiem czego oczekujesz.PST nie jest po to by korzystać,jest po to by działać!Członek zwyczajny może wnosić postulaty,a jeśli są mądre,to przy wsparciu reszty ludzi zrzeszonych w PST ma szansę coś wywalczyć.
Zresztą,nie bardzo mogę cokolwiek tu pisać, bo nie zostałem do tego upoważniony.
Ale jedno jest pewne.Działanie w grupie daje Ci pewną szansę.Samotnie nic nie zdziałasz.
-
Ehhh nora wiesz na co idą podatki.....
na wszystko tylko nie na to na co są pobierane. Poza tym rząd już nadziałał.... tworząc pop..... ustawę która nie ma sensu. Jezeli chodzi o PST no cóż zobaczymy jak się rozwinie chociąż osobiście podchodzę do tego tematu bardzo pesymistycznie można coś dobrego zdziałac ale nie w naszym kraju Mam nadzieję że tym razem się mylę i będzie inaczej...
Pozdrawiam
Atrax
-
No wszystko extra ale jakie korzysci beda mialy moje jaszczurki w terrarium z tego ze ja bede placic iles tam set zlotych rocznie wogole na jakiej zasadzie zostaje sie czlonkiem z kandydata i po co czekac az pol roku na przyjecie?Wiem ze jak sie zjednoczy wszystkich ludzi to poznam wiecej terrarystow bede miec wieksze mozliwosci zakupu nowych okazow ale to moge robic w kazdej chwili moze nie poznam tak szybko innych terrarystow jak np. na spotkaniu ale to tez jest mozliwe jakie bede miec inne z tego korzysci ja a nie pst?
-
No tak.
Ale zapytam inaczej.
Co z tego PST będzie miał mój legwan zamknięty z "słoiku" oraz ja jego opiekun. Przecież zapłacę pieniądze na Towarzystwo Terrarystyczne a nie ochrony przyrody...
Czy to Towarzystwo w końcu zajmuje się terrarystyką czy innymi sprawami bo już nic z tego nie rozumiem. A o dobre imię terrarystów chyba nie trzeba aż tak bardzo się troszczyć bo to imię nie rzuciło na siebie żadnego cienia :-)
A może to przestępstwo przetrzymywanie w domu żółwi...
Jeżeli macie na myśli nielegalny handel zwierzętami to sprawa Państwa i żadne Towarzystwo nie może mieć wpływu na ukrucenie takiego procederu i nie może do tego celów wykorzystywać prywatnych pieniędzy członków.
-
Mądze mówisz Atrax,naprawdę.
Jedno tylko z Twej wypowiedzi bardzo mnie smuci,a mianowicie,że w naszym kraju nic nie da się zdziałać. W pewnym sensie Cię rozumiem.Sam próbowałem co.ś zrobić i nic z tego się nie powiodło.Dlaczego?Byłem sam...
Uwierz mi,po to mamy demokrację by coś robić.Jeżeli każdy pomyśli że nic nie zdziała to napewno tak będzie.
To jest NASZ kraj i to MY musimy walczyć o to co dobre.Co bedzie jeśli uznasz że to nie ma sensu?Rząd zrobi coś poza Twoimi plecami.A Ty będziesz mógł jedynie się przyglądać.Tego naprawdę chcesz?Chyba nie...
Pamiętaj,TO JEST NASZ KRAJ,i to właśnie my mamy go tworzyć.Pozostawienie wszelkich spraw ich własnemu biegowi nic nie da.
Walczmy o to co mądre!
-
No fajnie ale co z moim pytaniem?
Ja się nie pytam Rządu co robi tylko co robi lub zrobi PST.
Nie róbmy z tego pytania nowej dyskusji w stylu "co by było gdyby"...
Tak się składa że spotkanie we Wrocławiu jest coraz bliżej i trzeba się decydować czy wstąpić czy nie a jeżeli tak to co z tego będziemy mieli.
My i nasi podopieczni.
-
Własnie.Spotkanie we Wrocławiu coraz blizej.I raczej należy przygotować sie do niego pod kątem pytań i odpowiedzi,a niekoniecznie traktować jako datę zapisania się lub nie.Jeżeli ktoś ma sie zapisywać nieświadomie lub zapisać i tylko oczekiwać korzyści,to lepiej niech jeszcze tego nie robi.Może z czasem przekona sie sam,czy chce w tym uczestniczyć.Narazie PST czeka bardzo duzo pracy,otwierania róznych drzwi,zbieranie sił i budowa zaufania do Stowarzyszenia.Oczywiście wygodniej jest przystapić do organizacji ustabilizowanej, oferującej jasno korzyści (wstepy,znizki itp), z dużą siłą przebicia w załatwianiu rozmaitych-nieraz trudnych-spraw członków itd. Tylko kto ma to zrobić i dla kogo? To nie jest organizacja charytatywna z zasobami finansowymi,która tylko czeka ,aby komuś coś załatwic.PST jest dla terrarystów,gdzie mamy sporo problemów,niejasnych spraw prawnych,słabego dostępu do zwierząt (legalnych),trudnego dostępu do informacj hodowlanych (i nie tylko),znikomej specjalistycznej obsługi weterynaryjnej i....wielu innych.Kilkanaście czy kilkadziesiąt działających osób nie jest w stanie tego robić dla tysięcy oczekujących z boku.Jeżeli sami sie nie właczycie, to niestety będzie to trwało b.długo i dostep do tego tez będa mieli neliczni.Działamy dla siebie.Dobrowolnie i społecznie.
Zapraszam na spotkanie we Wrocławiu.Jetem pewny,że dyskusja będzie gorąca i na jej bazie powstanie wiele nowych pomysłów do działania.
To forum jest pomocnicze i jest przeznaczone do dyskusji o PST,ale pytania prosze kierować na stronę www.terrarium.org.pl
Tam pytania są zbierane i odpowiedzi pojawiają sie dla szystkich.Chcemy uniknąć wielokrotnego zadawania tych samych pytań.
Do spotkania za 3 tyg.we Wrocławiu.
Uprawnienia umieszczania postów