Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: JADOWITE

JADOWITE

Witam

Mam pytanie...
    Czy PST ma jakąś moc na to by terrarysta mógl spokojnie i bez obaw hodowac takiego weża jak np. t. stejnegeri.
    Czy jeżeli zapiszę sie do PST mój wąż trafi /z mojego rozkazu/ jako osoby zrzeszonej do muszli klozetowej, do zoo, a może do jakiejś innej instytucji... Nie mam zamiaru rozpoczynac "wojny" na tym forum bo i tak wszystkie w końcu wygrywam, ale jestem ciekaw /bardzo/ czego nie ukrywam, co teoretycznie stanie się z moją "Lalą" bo tak sie mianuje moja luba:-) w momencie kiedy przestane ją ukrywać. Czy ktoś z PST zajmuje się takimi sprawami?

Jeżeli tak lub nie to proszę o odpowiedz co powinienem uczynić z moją lalą , zarejestrować, wyposcić do piwnicy czy...

Re: JADOWITE

Jest taka ustawa która mówi o zakazie hodowli zwierząt jadowitych i niebezpiecznych poza instytucjami takim jak placówki naukowe, zoo i .... CYRKI.

Problem polega na tym, że nie wyszedł jeszcze załącznik do tej ustawy precyzujący jakie to gatunki powinny być zaliczone do zwierząt jadowitych i niebezpiecznych... Ustawa istnieje, ale jest w praktyce martwa - jakiś miesiac temu dowiedziałem się osobiście w MŚ że już niedługo, juz za momencik będą te przepisy.......

Na wszelki wypadek pomyśl o zarejestrowaniu CYRKU..... to pasuje do naszej rzeczywistości..... (ja nie żartuje ale znam faceta, który cyrk ma już od paru lat...... i bedzie mógł hodowac węże...)

Z tego, co dowiedziłem się w ministerstwie to nic nie wskazuje na to żby było łatwo załtwic sobie pozwolenie nie podlegając pod którąś z tych kategorii - nawet jeslibys wiedział na temat hodowli jakiegoś gatunku więcej niż wszyscy cyrkowcy i pracownicy zoo razem wzięci

pozdrawiam

Fajnie...
    ale mi chodzi o to że jak ją w lato wyniosę na dwór, na slońce żeby mi żaden sąsiad nie narobi smrodu że mam węża jadowitego w domu i mnie nie ukarali...

Wiesz moja "Lala" nie znajdzie lepszego opiekuna w Europie jak ja. Może najwyżej mieć tak samo dobrego...

Bo może lepiej jest zostawić temat w spokoju i go nie drążyć , bo kiedyś można byo za darmo trzymac w domu co się chcialo i bez konsekwencji...

Jeżeli jakiś sąsiad Cię "podkabluje" to niestety Twoja "Lala" będzie musiała Cię opuścić a Ty zapłacisz prawdopodobnie grzywnę - ale tak do końca to nie wiadomo co się stanie.

Nie ma odpowiednich przepisów wykonawczych w tej sprawie - prawdopodobnie "Lala" trafi do ZOO, chyba że żadne nie będzie chciało jej przyjąc, wtedy grozi jej eutanazja.

Byćmoże wcale scenariusz nie będzie taki czarny, jednakże nikt tego nie zapewni. To jest jedna z możliwości.

Pozdrawiam

Tak się domyślam.
    A co z pająkami?

Tutaj jest dokładnie tak samo.
    Ponieważ mają aparat jadowy, są jadowite.
    Ale zobacz co się dzieje w sklepach zoo - praktycznie każdy ma pająki chociaż jest to całkowicie zakazane:-)

Generalnie jak to zwykle u nas - na razie martwe przepisy.

Pozdrawiam

ostatnio mój znajomy z zoo w chorzowie pokazywał mi wykaz zwierzat jadowitych których hodowla jest zakazana, np żabojad argentyński, co jest paranoją. ale powiedział mi, że ten wykaz dotyczy tylko ogrodów zoologicznych a nie prywatnych hodowców. nie wiem juz sam jak od strony prawnej to wyglada w naszym kraju... jeden mówi że mozna, drugi że nie można. dostałem dobrą radę: "masz cos jadowitego to hoduj sobie, ale morda w kubeł i nie bulgotac za głośno."

a co do pająków, to o ile dobrze pamiętam nie mozna:-))) hodowac tylko niektórych gatunków takich jak poecilotherie, stromatopelmy, pterinochilusy. jak dorwe ten wykaz to postaram się go zamieścić na forum.

Wykaz o którym wspominasz mówi o ogrodach zoologicznych.
    Z informacji z MŚ wynika że w rękach prywatnych zabronione jest przetrzymywanie zwierząt które do polowania lub obrony wytwarzają związki chemiczne - nie mam tego przed sobą, ale jakoś tak to brzmi.
    W każdym razie z tej definicji wynika że wszystkie pająki są nielegalne:-)

Myślę że trzeba poczekać na poprawki i jakieś dodatkowe akty prawne które to sprecyzują, wtedy będzie wiadomo. Do tego czasu - tak jak Ci podpowiedział kolega. Lepiej żeby nikt za dużo nie widział:-)

Pozdrawiam

no pszczoła też sie broni przy pomocy związków chemicznych...

Uprawnienia umieszczania postów