-
Re: JADOWITE
To prawda - i zgodnie z tym aktem prawnym jej hodowla ("przetrzymywanie") jest zabronione:-)
Pozdrawiam
-
Hehehe....
Czyli na dobra sprawe, wszyscy producenci miodu (bartnicy) podlegaja grzywna.... oh! jakie te polskie prawo jest cudowne...
-
Klaudia Polimkiewicz
Guest
Re: JADOWITE W 100% ODPOWIEDZ USTAWA TREŚŚĆ
MASZ PRZEKAZUJĘ CI USTAWĘ NARESZCIE !
MAM NADZIEJE ŻE ROZWIEJE TWE WĄTPLIWOŚCI
A JAK CIE ZŁAPIĄ TO POSTAW NA WĘŻX BO NA100%JUŻ GO NIE ODZYSKASZ TRAFI DO ZOO A TAM ZOSTANIE UŚPIONY BO NIE MA SUROWICY ! WEDLE PRZEPISÓW BHP OCZYWIŚCIE
-
Klaudia Polimkiewicz
Guest
WWW.SLAM.KATOWICE.PL TO ADRES ART 20 MÓWI O JADOWITYCH!
-
Otwiera się strona uczelniana. Czy trzeba ją całą przestudiować, żeby znaleźć o co chodzi i gdzie jest artykuł 20. Prosimy o bardziej precyzyjne wskazanie drogi jak wejść do odpowiedniego miejsca.
-
Tak na prawdę, to nie spotkałem uli na balkonach, w mieszkaniach blokowych osiedlach itp -
Fryta - pszczoła to nie jest "poważny"argument - moim zdaniem.
-
@"pszczoła to nie jest "poważny"argument - moim zdaniem...."
na pewno nie - ale uswiadam,ia nam cala paranoije tej ustawy.
sposrod paru tysiecy gatunkow skorpionow okolo 20 zalicza sie do "zagarazajacych zyciu ludzkiemu", nie wiem ile gatunkow wezy to dotyczy - ale relacja jest pewno zblizona (chodzi o weze jako takie),
O ptasznikach - wiadomo jakie sa (zabijaja tysiace ludzi co roku.....)
-
nie bronie jadowitych. Tez jestem za niemal całkowitym zakazem ich posiadania (może nie wszystkich, ale wielu). Pszczoła była jedynie przykładem na bzdurność naszych przepisów.
A co do uli w mieście - studiowałem na AR Lublin, w centrum miasta uczelnia miała 2 duże (po kilkadziesiąt uli) pasieki. Prowadzono doswiadczenia i odserwacje. To było scisłe centrum (tak jakby ktos ustawił pasiekę we Wrocławiu przy Świdnickiej). Co ciekawe większość mieszkańców okolicznych kamienic nie miała pojecia o sąsiedztwie tysiecy pszczół, nie dawały sie we znaki.
-
Dokładnie gdzie moge znaleść to rozporządzenie o zakazie,na tej stonie nic nie widze! Możecie mi podać jakiś dokładniejszy link??
-
Cześć. Po przeczytaniu Waszych postów powiem Wam jedno , interesują mnie zwierzęta jadowite..,niestety nie króliczki i świnki morskie ]:-> W związku z powyższym chciałbym pełnoprawnie móc dokonać rejestracji hodowli którą chętnie bym założył. W takim przypadku w razie jakiegoś problemu łatwo mnie znaleźć, zapytać o dane zwierzę , uzyskać wskazówki odnośnie gatunku itp. Przepisy mówiłyby jakie warunki bezpieczeństwa mam stworzyć by móc takie zwierzę trzymać w pomieszczeniu zamkniętym. W przypadku niespełnienia danych wymogów ewentualna komisja miałaby podstawy do odebrania zwierząt ratując prawdopodobnie życie narażonych współlokatorów. A tak ... Każdy sobie rzepkę skrobie . Po kryjomu z ucha na ucho chwali sie jeden drugiemu ,że ma jadowitą Trwożnicę , gorzej gdy ten drugi chce się popisać i cudem kupuje innego .., większego grzechotnika ,którego trzyma w akwarium pod łóżkiem by nikt nie widział ...I pewnego razu mama sięga szmatą pod łóżko wytrzeć kurz ... TRACH !!! Takie trzymanie gęby na kłódkę co do trzymania tych zwierząt jak tu w którymś poście przeczytałem jest może i jakimś rozwiązaniem w naszej rzeczywistości martwych przepisów... Ale róbmy jakieś kroki ku prawnemu rozwiązaniu tego coraz częstszego problemu. Wszystko do nas dociera z opóźnieniem . Dzieje się tak też ze zwierzetami jadowitymi,które u naszych sąsiadów zagranicznych są częstymi lokatorami w mieszkaniach . Są tam rozmnażane i nikt się nie ukrywa z tym i nikt nie dzieli się swoimi sukcesami hodowlanymi tylko na ucho zaufanym znajomym ...Każdy miłośnik zwierząt , czy to chomików czy myszek ]:-> Stwarza swoim podopiecznym maksymalnie dobre warunki , dba o dobro swych zwierząt o ich samopoczucie. Prędzej czy później chce pójść dalej i rozmnożyć soje pupile by się wzbogacić o nowe doświadczenia hodowlane ..,chce się wreszcie podzielić z innymi swoimi sukcesami ... Niestety,miłośnicy jadowitych zwierząt w Polsce są marginesem nierozumianym nawet w środowisku innych terrarystów. Stąd nie mam złudzeń co do ewentualnych przychylnych ustaw i przepisów dotyczących tego tematu a mój post jest jedynie miernym wołaniem o zrozumienie,że każdy z nas jest innym człowiekiem i ma prawo to tolerancji i do spełniania siebie w tym krótkim życiu. Pozdrawiam i dziękuje za cierpliwość ..,bo trochę się rozpisałem ]:->
Uprawnienia umieszczania postów