-
Re: JADOWITE
Witam
Wypowiem sie w tej sprawie, bo mimo calego szacunku dla Waszych pogladow wyrazonych powyzej, mam watpliwosci czy przepisy ustawy rozumiecie nalezycie.
Otoz przyklad z pszczola jest calkiem chybiony, a zarzucanie polskiemu stawodawcy nieracjonalnosci w tym akurat miejscu niestosowne. Juz przechodze do interpretacji tego przepisu (art.20 ustawy o ochronie zwierzat)
Otoz przepis ten zabrania poza ogrodami zoologicznymi i właściwymi
placówkami naukowymi trzymania zwięrząt drapieżnych i jadowitych, ktore stanowia zagrozenie dla zycia lub zdrowia ludzi badz zwierzat.
Aby dane zwierze uznac za podlegajace zakazowi wyrazonemu w ustawie, musi on spelniac dwa warunki jednoczenie, poniewaz mamy tu do czynienia z typowym przykladem koniunkcji. (drapieznych i jadowitych)
Zaden z tych warunkow nie jest wystarczajacy, oba sa konieczne.
Dodatkowo zwierze, to musi stanowic zagrozenie dla zycia lub zdrowia...
Anlalizujac przyklad pszczoly: oczywiscie jest ona jadowita, ale nie jest drapieznikiem, co wylacza ja spod przepisow ustawy.
Pajaki, owszem sa i jadowite jak i drapiezne, lecz w znakomitej wiekszosci przypadkow nie stanowia zagrozenia dla zycia ludzi. Co do zwierzat, to w tym miejscu przepis ustawy jest niedokreslony (tu raczej nalezy upatrywac bledu), bo o jakie zwierzeta chodzi, o wszystkie?
Z funkcjonalnej interpretacji ustawy mozna domniewywac, ze ustawodawca mial na mysli zwierzeta gospodarskie, ale to tylko moje domysly.
Ktos zapewne podniesie argument o tym, iz nawet ukaszenie brachypelma albopilosum moze stanowic powazne zagrozenie dla zycia osoby uczulonej na jej jad.
Oczywiscie, ze tak moze byc, jednak prawo stanowione jest nie ze względu na konkretne osoby, lecz dla wszystkich, co ilustruje rzymska paremia "Iura non in singulas personas, sed generaliter constituuntur". Stad nalezy stosowac tu zasade adekwatnego zwiazku przyczynowego i brac pod uwage przypadki typowe, powszechne, a nie doszukiwac sie kazuistycznych odstepstw od ogolnie uksztaltowanie normy.
Mam nadzieje, ze udalo mi ie rozwiac choc czesc Waszych watpliwosci.
Serdecznie pozdrawiam
Mark0wy
Uprawnienia umieszczania postów