"Jaki jest cel oraz sens rejestracji zwierząt tzw."Citesowych" (za wyjatkiem jak wiadomo legalnej mozliwości przewożenia tych zwierzat przez granice kraju)?"
Cel jest dość prosty, ważny choć dla wielu osób wydaje się marginalny. Chodzi o zwalczenie nielegalnego handlu zwierzętami (głównie chodzi o przemyt) oraz tym samym ochronę tych gatunków zwoierząt. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, ze np kupując w sklepie żółwia stepowego bez dokumentów ZABIJA w ten sposóbokoło 10-15 tych żółwi. Tyle ich bowiem pada w nielegalnym transporcie (kiepskie warunki) by dowieźć cało tego jednego. Co więcej: kupując tego jednego sprawiają, że sprzedawca na tym zarobił, więc może sprowadzić do sklepu następnego żółwia (zabijając przy okazji kolejne 10-15 szt).
Jeżeli uda się zarejestrować możliwie dużo zwierząt CITESowych i wymusi się na handlarzach (sklepy) wydawanie oświadczeń, rachunków lub paragonów z numerem CITES to są szanse na uratowanie tych zwierząt. Może nie wszystkich ale wielu. Gdy na rynku bedą tylko zwierzęta rejestrowane lub z dokumentami umozliwiającymi tą rejestrację, a klienci będą ich wyraźnie poszukiwać (kwestia edukacji, wielu już takich szuka) to handel zwierzetami bez dokumentów (z przemytu) przestanie sie opłacać (spadnie popyt).

"Jak można tego dokonać (szczególnie interesuje mnie rejestracja pajaczków z rodzju Brachypelma)?."
Składając podanie we właściwym sobie Starostwie Powiatowym. Wzory dokumentów są do ściągnięcia ze strony: http://www.terrarium.org.pl/index1.html

"Jak wiemy w naszym kraju nie wolno trzymać w mieszkaniach zwierzat jadowitych. W takim razie jak zarejestruje takiego pająka (rejestracja CITESOWA) to jakie mogą być tego konsekwencje? Co na to nasze "chore" prawo?"
Dobre pytanie. Sam poznam z checią odpowiedzi innych osób. Z tego co wiem rejestracja taka może mieć miejsce (tak przynajmniej mi odpowiedziano w moim Starostwie). A nawet jest konieczna (CITES). Brak jest przepisów wykonawczych do ustawy zakazującej posiadania zwierzat jadowitych (a takimi sa też w jej rozumieniu np pszczoły), a poza tym to nie jest w gestii Starostwa.

"Jak mozna dokonać prawnej rejestracji Hodowli (nie działalności gospodarczej), w celu trzymania i hodowli wielu gatunków zwierząt?"
Nie mam pojęcia. Tu nic nie pomogę.

"Czy po zarejestrowaniu (citesowych) zwierząt w urzędzie , nie grozi nam przypadkiem za to co roczny podatek?"
Z tego co jest mi wiadome to nie było o tym do tej pory mowy, ale jak znam nasz Rząd i jego sposoby łatania dziur w budżecie to taki podatek może im wpaść do głów, a jego wysokość może zależeć np od długosci zarejestrowanego węża i liczby nóg u pozostałych zwierząt.