-
Re: mały pająk + duże pomieszczenie = problem z pokarmem?
Robson napisał(a):
> 3. w hodowli chodzi o to zeby pajaki chodowac dla przyjemnosci,
> czyli po to zeby je obserwowac, karmic tak zeby bylo wiadomo,
> ze zjadl,
Więc jeśli chodzi w hodowli o obserwację to wręcz powinny mieć większą przestrzeń życiową wszak wtedy zachowanie pająka będą bardziej naturalne. Owszem pająki hoduje się dla przyjemności, lecz uważam iż posiadanie każdego zwierzęcia (w tym mrówki, modliszki słonie żyrafy a nawet pająki) zobowiązuje ich właścicieli do zapewnienia im godnych warunków życia. Do takowych wg mnie możemy zaliczyć JEDYNIE te zbliżone do naturalnych. Wtedy zwierzę czuje się zdecydowanie pewniej. Jeżeli ktoś do hodowli pająków podchodzi jak do kolekcjonowania znaczków - jest to nie fair wobec zwierząt. Z obserwacji moich pająków (parahybany i chromki) wynika że pająki MOGĄ mieć "za duże terra". Kupiłem im po najmniejszym faunaboxie firmy exoterra i tak je trzymam od L3. Pająki te zawsze chodziły po całym terra, robiły oprzęd tam gdzie IM to pasuje i nigdy się nie zgubiły (nawet nie wiem jakby to miało wyglądać). Nie miały też problemów z polowaniem - wręcz przyjemnie było popartzeć jak kombinują żeby złapać tego robala co im wrzuciłem.
Na wolności mają bardzo dużą przestrzeń życiową a o pokarm muszą się postarać. Nie mówię żebyśmy od razu irmince dali całe drzewo, ale uważam że jak terra będzie dużo większe niż te podane w opisie gat. to zadziała to tylko na plus.
Popieram więc PrzemkaB - jak dla mnie to jest jedyna słuszna droga.
Uprawnienia umieszczania postów