Nie, nie chodzilo mi absolutnie o czarne pajaki - te uwazam za jedne z najpiekniejszych. Z takich najzwyklejszych w miare czarny jest B. Vagans (oczywiscie poza odwlokiem ale to nadaje mu dodatkowego uroku) i ten moze zwykly dla niektorych pajak (bo przeciez TANI... to juz dla niektorych bezwartosciowy :/) jest moim ulubionym pajakiem!!! Lubie go duuuzo bardziej od H. lividum... Oczywiscie nie wszystkie okazy wygladaja tak jak na najlepszych zdjeciach profesjonalnych galerii... niemniej jest moim ulubionym!
A ten ktory ostatnio widzialem nie byl czarny... byl ciemny, nie mial zadnego jak napisalem okreslonego koloru ~ nawet niespecjalnie szary. Tak wlasnie go postrzegam nic szczegolnego nic okreslonego...
Pewnie ze przesadzam bo kazdy pajak ma jakas swoja wlasna ceche szczegolna ale gdy juz jest tyle gatunkow to te cechy sa juz nieomal czasami identyczne w pewnych grupach; dla przykladu ile na forum jest zapytan chocby o wyglad: "...jak odroznic tego pajaka od tego..." a najlepszy przyklad - dobrze o tym wiesz jak jedne pajaki sie sprzedaje jako zupelnie inne(??) [niekoniecznie mam na mysli H.h] ale czesto dlatego ze sa podobne (choc niezawsze!!!).
Powtorze do obserwacji zachowan stylu zycia nie zawsze jest konieczny akurat ten a nie inny gatunek (NIE ZAWSZE!!! oczywiscie czasami nie da sie zastapic) ale czesto da sie zastapic ten takim a tamten innym, bez specjalnie duzych roznic... mysle tu hodowcach pasjonatach a nie pracownikach naukowych laboratorii!!! gdzie najdrobniejsze roznice sa kluczowe... jednak zwykli ludzie czy wogole postrzegaja te subtelne roznice pomiedzy bardzo podobnymi gatunkami??? - dla wiekszosci wazne jest jak widac: jak szybko bedzie sie rozmnazal i ile malych lub duzo lepiej nawet powiem ze wlasciwie - jak efektywnie lapie "ofiare" - to juz jest wlasciwa obserwacja zachowan! ale czy przy tego rodzaju obserwacjach i hodowlach ktokolwiek zauwaza minimalne roznice gatunkowe bardzo podobnych gatunkow czy tylko chodzi o to ze "...a ja mam taka RZADKA Brachypelme albo Haplopelme a Ty nie masz..." - jakkolwiek niewiele ona by wnosila....!!!!! (a jest cenna nie dlatego ze jest faktycznie interesujaca tylko dlatego ze nowa lub rzadka) - to mi sie nie podoba!!!