-
Re: "LISTA ZAKAZANYCH GADÓW"
No dobrze. Jest możliwość dojścia do porozumienia. Nora.... jesteś za. Masz prawo - przekonujesz o tym 500 - 600 (może więcej ludzi czytających to Forum). Uznajesz Twojego gada za bezpiecznego (stosunkowo). Masz bezpieczne terrarium i lek........................i. Jestem przeciwny ale "tylko krowa nie zmienia poglądów". Można mnie przekonać. Podejdź do terrarium wsadź tam rękę (może być lewa) i daj się ukąsić. Potem siądź za klawiaturą i pisz co czujesz (prawa ręka). Dla ułatwienia podaję możliwy scenariusz:
1. ukąszenie jest praktycznie bezbolesne
2. pojawia się ból w miejscu ukąszenia i narastający obrzęk, zaczerwienienie.
3. po ok 10-30 minutach wystąpią objawy ogólne: osłabienie, nudności, wzmożona potliwość, niedowłady mięśni mimicznych twarzy, porażenie krtani, utrudniony oddech, spadek ciśnienia krwi, ból głowy, omdlenie.
Tu może się niestety urwać relacja "na żywo"
4. po kilku godzinach krwotok z ust, nosa, odbytu, cewki moczowej
5. śmierć w wyniku zatrzymania oddychania
Oczywiście jeśli jesteś uczulony (nadwrażliwy) na jad może być jeszcze ciekawiej.
I wszystko zależy od gatunku węża. Niektóre objawy mogą wystąpić silniej, niektóre słabiej.
W przypadku proponowanej przeze mnie na otwarcie listy żmiji sykliwej (dostępnej w sprzedaży dla ludzi z kasą) jad zabija szczura w ciągu sekundy - brak danych o ile dłużej pożyje człowiek.
Teraz serio - nie namawiam Cię do samookaleczenia. Idą Święta i trzeba je spędzać w domu. Szpital to nie jest dobre miejsce (pomimo lekarskiej rodziny) - choćby w okupionej za ciężkie pieniądze "jedynce" z sexowną opieką pielęgniarską :-)). Jednych na to stać innych nie - takie czasy 
Wystarczy mi Twoje zastanowienie nad pytaniem. Czy włożysz bez wahania rękę do terrarium (może być lewą) ? Dałbyś się ugryźć przez w końcu całkiem bezpieczne zwierzę?
Jak pisałem nie zamierzam Cię już więcej przekonywać jeśli i tak już jesteś przekonany. To nie ma sensu.
Zamierzam sprowokować do myślenia tych, którzy dopiero noszą się z zamiarem zakupu.
Uprawnienia umieszczania postów