nora... nie sądze żeby ktokolwiek nie nadawał się do tej dyskusji. Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie na ten temat. Ja osobiście uważam że hodowli jadowitych zwierząt nie powinno się zabraniac a jedynie "regulować". Lista gatunków niebezpiecznych może powstać - oczywiście bedzie bardzo pomocna, ale popieram nore że jak ktoś coś ma kupić to i tak kupi. Fakt że Polska nie jest zbyt rozwinięta (szczególnie pod tym względem) i nasze dyskusje nie powołają do życia polskiego RSPCA, ale może kiedyś powstanie coś skromniejszego... Jeżeli ktoś hoduje taką zbożówkę i oa mu ucieka to nie znaczy że nie bedzie potrafił zabezpieczyć terrarium dla bananowki. Chciałbym ze takie hodowle można było prowadzić bez większych problemów, ale bądź co bądź, nie mogę kupić jadwitego stworzenia jeżeli moje otoczenie nie wyrazi na to zgody i nie bedzie na to przygotowane. Tak jest zreszta z kazdym zwierzęciem. Przecież sąsiad może zmusić mnie do pozbycia się halasliwego psa czy papugi... Ale czasem bywa tak jak w przypadku nory... tutaj nie widzę żadnych przeciwskazań, zwłaszcza że bananówki nie należałyby na pewno do "LISTY".