hehe :] racja , al e w słowach Westa jest coś więcej niz my tu piszemy , on zakłada ( zgaduje ) ze pająk H.Hercules nigdy tak naprawde nie istniał a pierwowzur ( holotyp jakto D.Raptor pisze ) był poprostu gigasem zle oznaczonym przez Pococka który widocznie znalazł staaaaaaaaaarą samice ( powiedzmy 25 letnią ) świerzo po ( pewnie jednej z jej ostatnich ) wylince przez co była ślicznie ciemna , miała niezgrubiałe jeszcze nogi odwłok mały ( bo nienajedzony ) i takie tam ,,,, zapakował w pudęłko i wysłał ajako nowy gatunek ,, co jak co ale zawsze to sława rośnie jak sie nowy gatunek opisze: ]

ale to wszystko są spekulacje :] :]

jeszcze do tego co pisał Rbert zgadzam sie !! w hodowli to nie ma znaczenia i ja hysterocratesy uwielbiam i nie zalezy mi na tym aby wiedzieć jak je podpisać bo to jest tylko metka , a pajak jest i tak świetny ... jednak pisanie nazwy łacińskiej ( np w ofercie ) dla mnie jest zobowiązujące , jest to nomenklatura naukowa a nie hobbystyczne więc jeśli ktoś mi sprzedaje H.herculesa to ja go kur... chce dostać a nie jakiegoś H.crassipsituherkugigasa .. jeśli ktoś uzywa nomenklatury naukowej niech sie jej ściśle trzyma a jak mu to nie pasuje niech podpisze " piździawnik mariana po 6 wylince" i nie ma problemu ,,, przynajmniej kupując coś takeigo nie oczekuje więcej niz moge ...

tak samo jak sie pojawiły Lyrognathusy ,, bodajze nawet u seby poraz pierwszy widziałem ,, znałem ten gatunek z opisów i pomyślałem ze nieprzepuszcze okazji - poprostu musze go mieć !! odrazu kupiłem i co ???? wystarczy spojzeć w muj opis ,,,,,,

i niestety dopiero po zakupie dowiedziłem sie ze Lyrognathusy są praktycznie niedostępne i pare osub z "elity" badaczy miało przyjemność je widzieć bądz posiadać .... no ale cuz ... nazwa chodliwa i biznes poszedł ... pewnie nie byłem jedyny co sie na " łacine " nacią ... i to jest właśnie powód dla którego nie pasuje mi robienie błędów w łacinie ,,,

czyli jeszcze raz , jeśli ktoś uzywa łaciny niech uzywa jej poprawnie ,,,,
pewnie narobie sobie duzo wrogów ale sie troche wkuzyłem bo czuje sie obrazony tonem wypowiedzi ( i słowami ) jakie w moją strone wytoczył seba .. chciałem podpisem delikatnie sugerować wszystkim błeędy w nomenklatuze ale to nie dziąła , od dziś jak zobacze jakąś oferte z błędem będe odrazu robił obore :[ no hyba ze zmienie zdanie jak wytrzeźwieje :P:P:P:P