Ciezko mi podac nazwe leku, bo jedyny czlek, z ktorym debatowalem na ten temat mowi, ze pamieta jedynie, iz byla to jakas masc w bialej tubce....
A ja wiem jedno... preparat ten nie moze niszczyc chityny (zreszta malo ktore preparaty przeciwgrzybicze to robia). Nie moze byc to ostry lakier, ani preparat na alkoholu. Dlatego krem lub masc bylyby tu najlepsze. Odradzam morfoliny (nie wiem, jak zareagowalby na nie stawonog, ale u ludzi wystepuja efekty uboczne). Lepsze bylyby raczej alliloaminy.. Bardzo lagodna substancja jest tez flukonazol (inhibitor grzybowego CYP-450), ktory jest jednak bardzo skuteczny.
Najlepiej jak pojdziesz do apteki i zapytasz sie o preparaty do leczenia grzybicy jamy ustnej lub delikatnej skory u malych dzieci. Takie preparaty zwykle nie zawieraja srodkow powodujacych podraznienia.
Ja rowniez jutro skocze do apteki i zapytam sie o ewentualne nazwy takich masci, to dam Ci znac gdzies kolo 15.

Ps. ryzyko jest zawsze... nigdy nie mozna byc w 100% pewien, jak lek "zaprojektowany, by sluzyc czlowiekowi" wplynie na pajaka. "Teoretycznie" preparaty te sa jedynie inhibitorami waznych enzymow wchodzacych w sklad komorek grzyba, ktore skutecznie blokuja jego rozwoj i zmniejszaja zdolnosc penetracji strzepek. Ale nie masz 100-%-owej pewnosci, jak na specyfik zareguje pajak, w jakiej ilosci najlepiej podawac, w jakim miejscu unikac wcierania itd. itp. W rezultacie nie ma tez 100%-owej pewnosci, ze akurat ten lek zadziala na ten gatunek grzyba.
Poza tym, nasza diagnoza pt. "grzybica" tez nie do konca musi byc trafna, bo to moze byc cos innego..... Ja jednak zbytnio nie mam pomyslu, co.
I wiem, ze gdyby moj pajak byl w takiej sytuacji, a bylby tuz po wylince, to zaryzykowalbym uzycie masci + zmniejszenia wilgotnosci w terrarium.

Tak wiec jutro kierunek -> apteka.

EDIT - ktos moze mnie uznac za sadyste, ale na wakacjach sprobuje zbadac wplyw niektorych substancji przeciwgrzybiczych na swierszcze. Mimo, ze nie sa to pajaki, to jednak pokrewienstwo swierszcz-pajak, jest wieksze niz pajak-czlowiek (pomijajac Spidermana).