Z rozmowy z mecenasem Marcinem Marutą (nie wiem czy nie łamię prawa umieszczając te fragmenty, ale myślę, że wniosą coś do dyskusji :P):

http://przewodnik.interia.pl/glob/kl...tykul?aid=7485

Radi: Czy wolno publikować grafiki (kawały rysunkowe) znalezione w sieci? Takie, które nie są podpisane nazwiskiem autora i nie maja ??
Marcin_Maruta: Prawa autorskie chroni w zasadzie wszystkie utwory i nie mają znaczenia żadne znaki typu copyright. Twórca ma prawo udostępnić utwór anonimowo i nie wpływa to na jego prawa do utworu. Czyli, podsumowując: co do zasady, nie wolno.

student: Czy moja własna strona www jest chroniona przez prawo autorskie? Co oznacza taka ochrona i czego dotyczy? Czy na stronie musi być umieszczony jakiś specjalny znak lub zdanie?
Marcin_Maruta: Strona www jest chroniona prawem autorskim, jeżeli jest utworem, czyli jest przejawem twórczym o indywidualnym charakterze. W praktyce oznacza to, że jeżeli nie jest to jakaś absolutnie banalna strona, to ochrona zostanie jej przyznana. Nie potrzeba umieszczać na niej żadnych oznaczeń.

blabla: Z jakich źródeł mogę wykorzystać zdjęcia umieszczając je na swojej stronie internetowej?
Marcin_Maruta: Zdjęcia też są utworem i zawsze będzie wymagana zgoda podmiotu uprawnionego: twórcy lub np. agencji reklamowej.

astronauta: Czy jeśli mam umieszczone zdjęcia na własnej stronie www i te zdjęcia są przeze mnie zrobione i ktoś je pobierze bez mojej zgody to oznacza, że popełnił przestępstwo?
Marcin_Maruta: Co do zasady, tak.