-
Jak hodować słodkowodne krewetki??
Niedługo mam zamiar kupić słodkowodne krewetki ale wiem o nich tyle że zjadają glony (dlatego chcę je kupić) i muszą mieć tropikalne akwarium. Ale chciałbym wiedzieć o nich coś jeszcze. Z góry dzięki za wszelkie informacje.
PS-jeśli masz do sprzedania te krewetki to chętnie kupię.
Pozdówka.
-
Re: Jak hodować słodkowodne krewetki??
-
Są bardzo smaczne szczególnie w jakiś sosach.
)
-
eh tropikalne akwarium jak to brzmi ...
krewetki najlepiej hodowac z jakims rybami moga to byc np. jakies zyworodki, musza to byc ryby lagodne, trzeba zwpenic krewetkom duzo kryjowek(do przechodzenia "wylinki"), pokarm pobieraja z dna(no ale wszytsko zalezy od gatunku krewetki, czy filtrujaca Atyopsis ..., czy taz zwykla - nazwy nie pamietam)oglnie beda jadly to samo co ryb, ale lepiej podawac jakiez zywe badz mrozone robaczki, temp. na poziomie 26 st. C
-
O jaki gatunek ci chodzi? W sklepach dostępne są krewetki filtrujące oraz krewetki Amano.
Krewetki filtrujące żywią się właściwie wszystkim, przydatne w akwarium bo zjadają resztki pokarmu niedojedzone przez rybki; natomiast krewetki Amano jedzą głównie glony (można dokarmiać tabletkami dla ryb zawierającymi spirulinę). Temperatura wody (dla obu gatunków) w przedziale 24-30 stopnie konieczne kryjówki by mogły spokojnie przechodzić wylinkę (szczególnie jeśli w akwarium trzymasz też rybki).
Lubią dobrze napowietrzoną wodę, najlepiej z lekkim nurtem (intensywnie działający filtr).
-
chodzi mi i o krewetki filtrujące jak i te glonożerne, bo obie formy bardzo mi są do akwarium potrzebne. Dzięki za wszelkie informacje, naszczęście w moim akwa będą dobre dla nich warunki,.
-
Jeśli są dobre warunki w akwarium, w miarę gęsto rosną rośliny, i tak jak już wspomniano - są kryjówki, to jest to wręcz idealne środowisko dla krewetek filtrujących. Co do ryb to raczej nie ma przejawów agresji, nawet ze strony dużych brzanek.
Mam w 120L akwarium 4 krewetki. Jednego samca i trzy samice. Samice znoszą jaja niemalże na okrągło. Jednak po wykluciu się z jaj nie udało mi się odchować nawet jednej krewetki. Przeważnie po pięciu dniach wszystko pada. Prawdopodobnie jest to wina pokarmu, ale wciąż próbuję.
I tu, korzystając z okazji, pytam: Czy komuś udało się odchować wyklute krewetki?
-
pokarm to pewnie sprawa kluczowa. Znalazłem w sieci sprzeczne info o tym że samica zjada swoje młode. Ktoś ma jakieś doświadczenia?
sisiek
-
Mi nigdy nie udało sie odchować młodych ale gdzieś czytałem ze one potrzebują słonawej wody do odchowania a czy karmiłeś je artemią(nauplisami)
-
Niestety jeszcze nie karmiłem młodych Artemią, ale właśnie słyszałem że hodowcy ten pokarm podają. W przyszłym tygodniu będę musiał za nim trochę pojeździć.
Co do jedzenia jaj swoich młodych, to nie zaobserwowałem takiego zachowania, z tym że po wykluciu młodych, samica wraca do swojego akwarium i nie ma z nimi kontaktu.
O postępach w hodowli krewetek będę informować Was na bieżąco
Uprawnienia umieszczania postów