-
Re: Hura, mam małe raczki kubańskie
To nie jest prima apilisowy żart. Wcześniej napisałem o tym, że złożyły pod postem (napisanym przeze mnie) - Ile razy składa (rak kubański). (To jest troche niżej na forum skorupiaki). Druga samica złożyła troche pózniej niż tamto napisałem.
Teraz przyszedł czas wylęgu.
Małe są strasznie śmieszne. Przezroczyste, malutkie i mają maleńkie, okrągłe czarne oczka.
Jeszcze trzymają się matki, ale myślę, że instynkt macierzyński niedługo się wyczerpie i bede musiał je rozdzielić.
Można powiedzieć, że raki kubańskie to jedyne zwierzęta, które mogą konkurować z gupikami pod względem rozmnażania. Zawsze jak widziałem je w sklepach, z dorosłymi pływały maluchy, a teraz i u mnie w akwarium są maluchy. 
Trzymam je narazie razem z matką w małym plastikowym pojemniku do chodowli owadów,wypełnionym wodą. Będę je tam trzymał do czasu, aż staną się za duże, by "zeżarł" je filtr. Mają tam odgałęzienie napowietrzarki (do przewodu doprowadzającgo powietrze do akwarium dorosłych dołączyłem rozgałęziacz do pompek i są 2 przewody). Jest tam też drobnoziarnisty żwir (nie chcę by wlazły w otwory pomiędzy kamieniami i nie mogły wyjść).
Mam nadzieję, że jak najwięcej przeżyje.
Uprawnienia umieszczania postów