Dr. Robercie złożyłem stosowne pisma odnośnie rejestracji legwana zielonego na drukach właśnie ze strony PST. Gucio był kupiony 2 lipca 1999roku. Cytuję odpowiedź Wydziału Środowiska - W nawiązaniu do przedłożonego przez Pana wniosku z dnia 03.06 br. uprzejmie informuję, że w myśl przepisów ustawy o ochronie przyrody ( Dz.U.Nr.99.poz.1079 z 2001r ) załącznikiem do wniosku o rejestrację gatunku chronionego powinno być zezwolenie na wwóz do kraju lub zaświadczenie wydane przez lekarza weterynarii, potwierdzające urodzenie zwierzęcia w hodowli. Biorąc pod uwagę, iż nie dysponuje Pan wymaganymi dokumentami, rejestracja hodowanego przez Pana legwana jest w chwili obecnej niemożliwa. Jednakże wystąpiliśmy do Ministerstwa Środowiska z zapytaniem, jak należy postępować w przypadku kiedy brak jest wymaganych dokumentów do rejestracji. Do momentu uzyskania stosownych wyjaśnień pozostawiamy Pańską sprawę bez biegu.
Zastępca Naczelnika Wydziału
mgr. Halina Antosz
Moim zdaniem ta pani powinna od ministra otrzymać wypowiedzenie, a nie wyjaśnienie, ponieważ sprawa rejestracji gatunków chronionych już za kilka miesięcy dobiegnie końca, a ona pyta się co zrobić w takim przypadku. Dodam jeszcze, że byłem jako pierwszy rejestrować zwierzę chronione w Gliwicach i sam dałem namiary na stronę PST oraz powiadomiłem skąd wydrukować druki do rejestracji, świadectwa woli itp. Nawet sam wyjaśniłem jak taka rejestracja powinna przebiegać dla zwierząt takich jak moje , gdy nie mam na legwana wymaganych dokumentów, bo przy zakupie sprzedawca nie miał obowiązku mi ich oferować, a jak przy rejestracji zwierząt zakupionych później. Kto powinien znać postępowanie ? Urzędnik biorący kasę za swoją pracę, czy ja jako klient ? Pozdrówko! Rysiek z Gliwic
Ps. Swoje zdanie wyraziłem w e-mailu do Urzędu Miasta i czekam na odpowiedź.