Przepraszam, ze się nie odzywałem, ale nie zawsze mam czas przejrzeć całe Forum. Niektórzy pracują i mają na głowie rodzinkę

"po co w takim razie ma kolega rejestrować kędziora skoro Brachypelma albopilosum to jest naj popularniejszy ptasznik w polsce?"
Bo tak stanowi polskie prawo, które ma w tym wyraźny cel (monitoring obrotu gatunkami chronionymi na terenie kraju i utrudnienie pracy przemytnikom).

"Przecież nikomu się praktycznie nie opłaca przemycanie tych pająków skoro w kraju jest ich pełno, a ludziska je rozmnażają w domach?"
zdziwiłbyś się jak wiele ze zwierząt oferowanych na naszym rynku pochodzi z przemytu. Nawet jeżeli chodzi Brachypelmy to popyt na rynku jest znacznie większy niż podaż ze strony polskich hodowców, a to idealne warunki do rozwoju przemytu. Sam znam sklepy które regularnie zaopatruja się w zwierzęta (także CITESowe) np. w Czechach i przewożą je "nieoficjalnie", a następnie sprzedają. Podobnie działaja niektóre hurtownie a nawet sprzedawcy internetowi.

"Cites obejmuje większość tak populatnych Brachypelm na tomiast, niekiedy nie wymaga rejestracji pająków dużo żadziej spotykanych, które przemytnik chetniej się pokusi."
CITES nie odnosi się do popularnosci danego gatunku w hodowli czy też wśród przemytników lecz do jego zagrożenia w środowisku naturalnym. Stąd ochrona tak popularnych w hodowli a silnie zagrożonych w naturze: legwanów zielonych, felsum, Brachypelm, szynszyli, fiołków alpejskich czy aloesów.

"podobnie jet z Agamą brodatą jaszczurka, na tyle popularna i łatwa w rozmnożeniu, że nie ma sensu łapać jej w australi i przywozic do polski."
No akurat jeżeli chodzi o Australię to prawo tam obowiązujące wyraźnie zabrania wywożenia wszelkich zwierząt żyjących tam w naturze. No i jest raczej przestrzegane (bardzo rygorystyczne przepisy restrykcyjne). Tak więc hodowla takich zwierząt i ich rozmnażanie to jedyny sposób zaspokojenia popytu.

Co do popularności Brachypelm i kilku innych często hodowanych gatunków zwierząt chronionych to wzorem wielu innych państw także w Polsce ma powstać specjalna lista tzw "Pet Animals", które mimo ochrony miedzynarodowej będą wyłączone z obowiązku rejestracji właśnie ze wzgledu na dużą popularność i łatwość mnożenia. Z tego co wiem to prace już zostały rozpoczęte.