Dziekuje Ci markOwy za glos... kazdy jest wazny i istotny.
Moje argumenty rzeczywiscie byly pisane na szybko i bez rzetelnej analizy, jednakze glowny watek wydaje mi sie zrozumialy i czytelny, podtrzymuje swoje zdanie.

Argument z pedofilia to taki chwyt ponizej pasa, ktory raczej dyskusji nie podlega, jednakze porownanie jest niekoniecznie trafnie. Tak jak niemal na calym swiecie hodowla zwierzat jadowitych jest faktem akceptowanym prawnie, tak pedofilia w krajach na jakims poziomie jest wszedzie zakazana.

Hodowla zawierzat jadowitych jest faktem, i zadna ustawa tego nie zmieni. Prawo w duzej mierze wywodzi sie z prawa zwyczajowego, wiec jest tworzone przez zycie i samych ludzi. Rola Panstwa, jest kontrola tego co sie dzieje i wprowadzenie norm, ktore zapewniaja bezpieczenstwo pozostalym.
Znajdz analogie do broni palnej - nie kazdy moze ja miec, jednakze niektorzy ja maja, sa zarejestrowani, Panstwo moze kontrolowac to co sie z nia dzieje. W tej chwili przepis pozostanie martwy. Ci co chca hodowac, hodowali beda, nikt nie bedzie wiedzial co i w jakich warunkach. Jak ucieknie to nie wiadomo komu itd.

Jak sadzisz, co ma sie niby stac ze skonfiskowanymi zwierzetami? Gdzie beda umieszczane? w zoo? a jakie ilosci moze zoo pomiescic? jak sadzisz?

Fakt ze cos jest niebezpieczne nie jest argumentem aby tego zabraniac. Niebezpieczny jest alkohol, palenie tytoniu czy szybka jazda samochodem, a jednak sa one dozwolone. Jak potracisz kogos autem to jest duza szansa ze cie znajda.

Duzo lepszym rozwiazaniem jest legalizacja i scisla kontrola. Kiedy ktos wie, ze ja dajmy na to hoduje kobry, mam zabezpieczone pomieszczenia, podwojne szyby, zamki i np przeszedlem szkolenie w obchodzeniu sie z takimi zwierzetami czy mam duze doswiadczenie w hodowli innych zwierzat uwazam ze jest duzo lepsze niz zakaz.

Co do prowokacji - efekt byl o tyle wartosciowy, ze pokazal wlasnie przekroj osob, ktore sa tym zainteresowane. To walsnie nieletni beda kupowali najpierw trimki potem grzechotniki od przemytnikow a potem takie zwierze pojdzie w las. Tao tak jak z jazda samochodem, jak wiadomo ze od 18 mozna miec kolko, to jest na co czekac... teraz nie ma

Pozdrwawiam

ergo