tak nie tylko zaświdczenie o urodzeniu w niewoli, ale takze zarejestrowana hodowle zwierząt w PUW danego województwa, obdzwoniłem dziś wszytskie urzędy począwszy od warszawy skończywszy na wrocławiu w tej sprawie i tak:
aby legalnie sprzedawać zwierzęta to nie obowiązuje tylko rejestracja w UM wydziale ochrony środowiska ale również należy zgłosić właśnie PUW i otrzymać pozytywną decyzję lekarza o warunkach hodowli i otrzymać wówczas dokument potwierdzający zalegalizowana ich hodowle (takie coś kosztuje ok. 20 zł.), dopiero jak się ma taką decyzję można otrzymać dokument potwierdzjący urodzenie w niewoli i wtedy dopiero sprzedaję się zgodnie z prawem, wówczas można na allegro swobodnie handlowac (oczywiście jeżeli ktoś się wówczas nie doczepi że nie prowadzisz działalności gospodarczej (tzn. nie wystawiasz faktury )) w tym zakresie, ale to już co innego prawo handlowe a prawo ochrony środowiska)
ale co jeszcze wyszło w poszczególnych miastach polski różnie do tego podchodza jedni sa doskonale zorientowani inni nie mają bladego pojęcia i to ma być przestrzeganie prawa jak sami nie wiedzą co i jak robic w związku z tym.
Jeżeli ktoś chce uzyskac więcej informacji jakie ja już posiadam w tym kierunku (mam też taki wniosek) zapraszam na gg bo pisania jest dużo chyba że sami już o tym wiecie

a i jeszcze jedno jak dokładnie postudiujecie prawo, to tym co policja zabrała bez asysty lekarza weterynarii zrobiła to nie zgodnie z prawem, bo tak na prawde nie mają oni pojęcia o tym co wam zabrali ) ale to inna kwestia