-
Re: Co do poprzedniego tematu - papiery
Byłem dzisiaj w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii, nie było Powiatowego Lekarza, ale był inny weterynarz. Gdy powiedziałem, że chcę zarejestrować hodowlę ptaszników, on zrobił duże oczy, uśmiechnął się i umarł. Nie, no żartuję
ale powiedział, że nie ma pojęcia jak to powinno być, nie umiał za bardzo odpowiedzieć na moją sugestię, że może jakiś standardowy wniosek.
W końcu powiedział, żebym najlepiej napisał podanie do Pow. Lek. Wet. i dołączył znaczek skarbowy za 5 zł.
Ale rozmawiałem (poprzez znajomą) z weterynarzem powiatowym Gdańska.
Mówiła, że nikt w jej województwie takiej hodowli nie zgłaszał, ale warto spróbować.
Mówiła też, że wniosek niech wygląda mniej więcej tak:
Do Powiatowego Lekarza Weterynarii w (miasto)
W związku z obowiązującymi przepisami proszę o objecie nadzorem weterynaryjnym hodowli zwierząt tropikalnych (wymienić gatunki) mieszczącej się w ...., będącej moją (im. nazwisko) własnością i nadanie hodowli numeru weterynaryjnego. Z poważaniem......".
No i tyle. Lekarz zrobi po jakimś czasie kontrolę warunków i da numer wet. itd.
Myślę, że warto dodać gwiazdkę przy słowie "przepisami" i dać na dole numery artykułów i paragrafów
I tak idę jutro zarejestrować te nieszczęsne Brachypelmy w UM, żeby mieć co do nich dołączyć. A co do rejestracji w Pow. Insp. Wet. to chyba tylko Brachypelmy też zarejestruję, skoro inne można trzymać i sprzedawać normalnie. Tylko nie wiem, jak jest ze skarbówką potem (ktoś wie? koleżanka mówiła, że jej znajomy ma zgłoszoną hodowlę psów rasowych i potem coś w PITach wypełnia) oraz jak jest z przekazaniem dokumentów wraz z pająkiem klientowi. Ta pani weterynarz, z którą rozmawialem, powiedziała, że uważa, iż wystarczy dać xero swojego papierka i klient będzie mógł sobie zarejestrować jak coś. Nic nie wie o odpisach dokumentów, czy coś w tym stylu. Więc nikt tego właściwie nie wie, chyba, że B.Kala (w sumie nie zaszkodzi zapytać).
Aha, o kosztach wam powiem, jak będę jeszcze raz w PIW.
Uprawnienia umieszczania postów