-
Re: Salamandra - nie puscmy im tego płazem...
Podtrzymuje moją opinię, że metody stosowane przez Salamandrę są poniżej wszelkiej krytyki. Prawo moze interpretować (i nadinterpretować) kazdy, chociaz uwazam ze skrajnie nieobiektywna interpretacja przepisów i to co znajduje się na stronie Salamandry jest zalosne... Ja przygotowalem dosyc obszerna interpretacje przepisow i przedstawilem ja w ramach wyjasnienia w kilku sprawach, ktore trafily do prokuratury... W tej chwili opracowuje projekt dokumentow dotyczacych zasad ewentualnej rejestracji i kontroli ich obrotem Brachypelm, zamierzam przedstawic go ministerstwu...
To co zacytowalem jest wlasnie przepisami Unijnymi i to ze wlasciwe organy akceptuja tego typu wyjasnienia cos znaczy, bo o tym jest mowa w tychze przepisach....
Mimo wszystko uwazam, że elemantarne zasady przyzwoitosci nakazywalyby zrobienie rozeznania rynku. Nie jest to trudne i wiele osob mogloby w tym pomoc. (Tak sie sklada ze niemal wszystkie Brachypelmy na naszym rynku pochodza z hodowli.) Paradoksalnie, akurat w tym wypadku, dla samych zwierzat zdecydowanie bardziej pozyteczna bylaby inicjatywa majaca na celu doprowadzenie do zniesienia ograniczen w obrocie nimi. W krajach UE tego typu ograniczen w obrocie wewnetrznym de facto nie ma.
Nie badzmy smieszni, nie jestem zwolennikiem spiskowej teorii dziejow, nie lubie po prostu wpuszczania pieniedzy w bloto (zbyt ciezko na nie pracuje by nie mic dla nich szacunku). Naprawde jesli chodzi o ochrone srodowiska i zagrozonych gatunkow fundusze te mozna by spozytkowac zdecydowanie lepiej.
Co wtym zlego ze skupili sie na ptasznikach ? Nic poza tym, ze sie (i swoja szczytna inicjatywe) troche skompromitowali.
Salamandra sama obrala najgorsza z mozliwych strategii. Postaw sie w sytuacji ludzi, ktorym pakuje sie do domu, nie majaca bladego pojecia o tym co ma robic, zupelnie bezradna policja... Wiem o przynajmniej 3 tego typu akcjach... Kolejne kilka osob musialo skladac bardzo obszerne wyjasnienia na policji i marnowac dlugie godziny na komisariatach... Czy to jest w porzadku ? Nie uwazasz ze Ci ludzie mogliby domagac sie jakiegos zadoscuczynienia ? Tego typu rzeczy zostana na dlugo w ich papierach i to tylko dlatego, ze ktos sobie tak, a nie inaczej zinterpretowal przepisy...
Uprawnienia umieszczania postów