-
Re: Potrzebuje porady prawnej
W świetle prawa nie można zarejestrować zwierzęcia które kupiło od kogoś a które zostało zarejestrowane przez poprzedniego właściciela na podstawie oświadczenia woli. We Wrocławiu np. przepis ten jest realizowany, wiem, że w wielu miastach nie jest i takie zwierzęta są rejestrowane. Wielu ludzi sprzedaje zwierzaki z takimi papierami, ale ustawa mówi o zwierzętach o udokumentowanym pochodzeniu. Papier rejestracyjny na podstawie oświadczenia woli nie jest dokumentem pochodzenia (może nim być np. CITES lub kopia zaświadczenia o urodzeniu w niewoli i in.).
Porada ostatniej wypowiadającej się osoby jest całkowicie chybiona, policja i celnicy mieli i w przyszłości zapewne będą jeszcze mieli szkolenia z podstawowej znajomości. Wiem bo kolega prowadził takie warsztaty dla celników. Legwana rozpozna nawet mało zdolny celnik
. Poza tym może być tak jak np. w Czechach czy w Niemczech, gdzie policja przychodzi z ekspertem. Nie trzeba do tego kolegów kapusi, wystarczy niezrównoważona sąsiadka lub ktoś kto przez lornetkę wypatrzy gada w mieszkaniu. To się naprawdę zdarza (np. mi się zdarzyło).
Uprawnienia umieszczania postów