Witaj,

miałem podobny problem - miła pani z lokalnego starostwa wykonała telefon do Ministerstwa z prośbą o opinię. Otrzymała oficjalną informację, iż w przypadku krajów EU potrzebny jest ten sam dokument który służy do rejestracji w kraju pochodzenia.
Na podstawie tego rejestrowane były zwierzęta z hodowli niemieckiej i holenderskiej. Również mój kolega w innym starostwie na podstawie takich dokumentów bez najmniejszych problemów zarejestrował węża pochodzącego z Niemiec.

Nie wiem jak to wygląda w przypadku Czech - w przypadku Holandii dla przykładu (gdzie nie ma obowiązku rejestracji zwierząt) wystarczy oświadczenie hodowcy. Jest ono tak samo ważne w Niemczech, Holandii czy innch krajach EU. Takie stanowisko przedstawiło telefonicznie Ministerstwo Środowiska, do którego pani ze Starostwa dwoniła przy mnie.

Piszę to na podstawie własnych doświadczeń - pani w Starostwie miała podobne wątpliwości i stąd telefon do Ministerstwa. Wszystkie zwierzęta chronione jakie posiadam zostały zarejestrowane właśnie na podstawie takich dokumentów. Dodatkowo zarejestrowałem również swoją hodowlę - również nie było z tym żadnych problemów po telefonie do MŚ.

Nie wiem - może moje Starostwo i Starostwo w którym rejestrował węża z Niemiec kolega stanowią wyjątek, jednakże w cały proces rejestracji (również rejestracji hodowli a nie tylko zwierząt) włączony został również Urząd Miejski, Powiatowy Konserwator Przyrody i pośrednio Ministerstwo Środowiska, więc nie mam powodów sądzić że sprawa została dokonana niezgodnie z Ustawą.

Pozdrawiam