-
Re: Przywoz z za granicy i kwestia rejestracji
To co napisałem dotyczy w zasadzie zwierząt kupowanych w Polsce. Otóż według wyjaśnień jakie uzyskałem we Wrocławiu po 1 maja 2004 nie ma możliwości zarejestrowania zwierzęcia kupionego w Polsce bez dokumentu pochodzenia. Dokumentem pochodzenia nie jest na pewno dokument rejestracyjny wydany na podstawie oświadczenia woli. Jest to informacja uzyskana telefonicznie z ministerstwa przez panią ze starostwa. Na tej podstawie wnoszę, że zwierzęta z zagranicy tak samo muszą mieć dokumenty świadczące o pochodzeniu. Mniemam, że jeżeli np. na czeskim zaświadczeniu rejestracyjnym będzie coś na temat pochodzenia to być może można się nim posłużyć.
Ustawa mówi, że rejestr powinien zawierać:
...
11) numer i datę wydania:
a) zezwolenia na import zwierzęcia do kraju albo
b) zezwolenia na schwytanie zwierzęcia w środowisku, albo
c) dokumentu wydanego przez powiatowego lekarza weterynarii, potwierdzającego urodzenie zwierzęcia w hodowli, albo
d) innego dokumentu stwierdzającego legalność pochodzenia zwierzęcia.
Jak widać jest tam coś takiego jak "inny dokument stwierdzający legalność pochodzenia zwierzęcia". Przypuszczam, że dotyczy to właśnie dokumentów wydawanych w innych krajach UE.
Jestem bardzo zainteresowany w jaki sposób, Snakes, zarejestrowałeś zwierzęta z Holandii, a szczególnie chodzi o "numer" wydania o którym mówi ustawa. Chyba, że hodowcy holenderscy nadają numery kolejnym pismom i zaświadczeniom, jakie wydają.
Mam ogromny problem bo chcę kupić w Czechach kameleony jemeńskie, a tam nie ma obowiązku ich rejestracji i handluje się nimi bez papierów. Według tego co napisał Snake powinno wystarczyć oświadczenie hodowcy (jak w Holandii), ale czy zostanie ono uznane tutaj. Mam wątpliwości.
Uprawnienia umieszczania postów