Witaj,
Tutaj masz rację - przerejestrowanie zwierząt zarejestrowanych na podstawie oświadczenia woli nie jest zgodne z prawem o ile mi wiadomo. Patrząc na temat myślałem że piszesz o zwierzętach spoza granic
Mam przed sobą właśnie dokument od hodowcy z Niemiec - również nie ma tutaj numeru.
Nie wiem na ile jest to istotne, w rubryce numer dokumenty stwierdzającego legalność pochodzenia mam wpisane "oświadczenie hodowcy" - kopia oświadczenia została jako załącznik do wniosku o rejestrację.
Takie same wątpliwości miała pani w Starostwie - stąd postanowiła zasięgnąć opini w Ministerstwie Środowiska, gdzie dowiedziała się iż potrzebny jest dokładnie ten sam dokument jaki uznawany jest w innych państwach EU, jeśli jest na nim numer to z numerem, jeśli nie ma na nim numeru to bez. Tak to działa w całej EU i u nas również powinno.
Oczywiście - powinnojak to bywa wiemy wszyscy.
Będę jutro u "mojej" pani w Starostwie, poproszę ją o pisemną interpretację z MŚ. Sam wysyłałem kiedyś faks i poszło jak "w studnię" więc myślę że prośba o pisemną interpretację ze Starostwa poskutkuje
Zaczynam sądzić że pani u mnie w Strostwie jest wyjątkowa - jeśli czegoś nie wie, wykazuje dobrą wolę i sprawdza wszystkie możliwe opcje. Pewnie w innych Starostwach urzędnicy nie mają na to ochoty po prostu.
Dam znać jutro, jeśli się czegoś interesującego dowiem.
Pozdrawiam