Handel takim zwierzakiem (bez pochodzenia a jedynie z rejestracją) nie jest moim zdaniem możliwy, a tym samym rejestracja na podstawie dokumentu rejestracji poprzedniego właściciela (o ile zwierzę zostało zarejestrowane na podstawie oświadczenia woli, a nie dokumentów pochodzenia) nie jest możliwe.

Natomiast nieodpłatne przekazanie według mnie jest możliwe i wówczas urząd w miejscu zamieszkania nowego właściciela powinien zarejestrować takie zwierzę.
Tak tez powiedziałem w urzędzie we Wrocławiu, ale w tej chwili ta kwestia nie jest znana, gdyż do tej pory nie było takiego przypadku.

Natomiast mam wątpliwości co do interpretacji przedstawionej przez Salamandrę, a dotyczącą faktu, że takiego zwierzęcia nie można rozmnażać (cóż wtedy zrobić, zabić potomstwo ?). Zwierzę zarejestrowane tylko na podstawie oświadczenia woli można rozmnażać, ale wydaje mi się, że dopiero F2 można legalnie sprzedawać (tak jak to było w przypadku gatunków z I załacznika CITES), ale co do tego nie mam pewności (ani czasu teraz, aby doszperać się odpowiednich przepisów ).