-
Re: Znalezione ale ciekawe ;-)
Jeśli chodzi o rejestrację pająków to obwiązkowi rejestracji w starostwie takowe niepodlegają. starostwo nie chce rejestrować bo zasłaniają się art 64 ust o ochronie przyrody w którym napisano, że pająków się nie rejestruje i basta. w tym momencie mają racje bo nigdzie nie jest napisane, że muszę zarajestrować pajęczaka.
Ale posiadanie citesa na pająki to juz inna sprawa. po pierwsze trzeba mieć dokumenty na brachypelmy i aphonopelmy. inne pająki nie są objęte cites.
I teraz tak: gdy starostwo odsyła do powiatowego lekarza weterynarii ten mówi, że citesa powinienem dostać od sprzedawcy. Jeśli sprzedawca mi go nie dał to według powiatowego koleś ozenił mi pająka z odłowu( co jest mało prawdopodobne) albo sam go sobie przywiozłem np z mexyku( co jest jeszcze wiekszą głupotą)
Sam powiatowy nie zna procedur na takie sytuacje, kiedy oświadcza się, ze pająki pochodzą z krajowej hodowli ale nie ma się na nie zaświadczenia o urodzeniu w niewoli. Ja znam swoje pająki od pierwszej wylinki i wiem że są urodzone w polsce. Jedyną głupotę jaką zrobiłem to to, że nie pytałem o zaświadczenia bo nic o tym nie wiedziałem. ale co z tego jak organów ścigania to nie obchodzi.
Jest pewne, że ten kto ma brachypelmy i/lub aphonopelmy musi mieć zaświadczenie i to niezależnie od tego czy będzie te pajaki wystawiał, sprzedawał czy straszył nimi swoją babcię.
Jest tylko pytanie: jak uzyskać zaświadczenie o urodzeniu w niewoli? Może trzeba kupic na allegro.
Uprawnienia umieszczania postów