Moje twierdzenie dotyczace tego, ze jasczurka zjada piasek bo ma niedobor wapnia makroelementow lub mikroelementow jest udowodnione zarowno moja wiedza ( bo moj gekon mial zapchanie i wiem dlaczego je mial ( niedobor wapna ) i jak go z niego wyleczyc) jak i widza weterynarza, u ktorego dowiedzialem sie jak zapchanego gekona leczyc. I wiem ze to prawda ze gekon zjada piasek bo moze miec niedobor witamin badz wapna. Czasami jednak mimo ze jasczurka odzywiana jest dobrze, takze polyka piasek. Robi to instynktownie, nie wiem jaka jest tego przyczyna. ( co juz wczesiej napisalem.......) Nie zaprzeczam samemu sobie.. Niby gdzie sobie zaprzeczam? Napisalem ze zjada czesto piasek instynktownie mimo ze odzywiana jest prawidlowo ale nie wiem jaka jest tego przyczyna.
A ja wniosek Pana znowu podwazam i bede podwazal bo wiem ze MAM RACJE, ze w malych ilosciach piasek jest zdrowy. Jezeli nadal ktos ma pewne watpliwosci, prosze przeczytac opis gekona lamparciego. Cytuje zdania:

" Gekon zjada wraz z owadami karmowymi nie rzadko kawałeczki podłoża (ziarna piasku, żwirek) wspomagają one funkcje trawienne żołądka (gastrolity pomagają rozetrzeć twarde pancerzyki stawonogów). "

Zarowno ten opis na tym serwcie terrarium.com, jak i moje doswiadczenia i wiedza weterynarzy potwierdzja ze w malych ilosciach piasek JEST ZDROWY.