-
Re: FAUNA BOX
Wiec moze napisze...
Faktycznie mozna to zauwazyc, ze gek nie lubi ostrego słonca. Ja to robie tak, ze jak sobie lezy na mojej rece, nodze itd, to robie mu z dloni taką jakby norke i tam sobie przylega brzuchem do cieplej powierzchni i sie grzeje. Wtedy odkrywam polowe, albo wiecej geka, ale tak, zeby glowe mial wciaz schowaną, a on nawet o tym nie wie. To logiczne, ze nie bedzie zadowolony jak mu slonce bedzie po oczach dawac i nie bedzie mial gdzie sie schowac. Wystawiam go na slonce, zeby zlapal troche naturalnego UV, bo nie mam swietlowki. Dobiero jak w wakacje bede robil wieksze terra to mu zamontuje. Nie chce ryzykowac zadnych chorob zwierzaka, dlatego takie kilkuminutowe kąpiele słoneczne traktuje jako zabieg zdrowotny, a nie uszczęsliwianie na siłę. Do tego musze dodac, ze jest to sporadyczne i zazwyczaj przy chmurach, albo po poludniu. Zawsze znajda sie zwolennicy jak i przeciwnicy takich zabiegów. Ja sam jestem przeciwny wystawianiu geka w plastykowym pudelku na slonce i "masz sie opalaj", ale uwazam, ze jak sie robi to z głowa to nie zaszkodi, a wręcz pomoze. Pozdrawiam.
Uprawnienia umieszczania postów