-
Re: Biofil i chore zwierzeta
Stał się wypadek 
Krakowski sklep Sułka należy do najlepszych w kraju (takie jest moje zdanie po wizycie) a widziałem ich wiele... Wiedza terrarystyczna i herpetologiczna Sułka imponująca!
Przypadek felsumy Rzaby może się jednak przydarzyć niestety każdemu i nie chodzi tu o jakość sklepu. Przez terraria w każdym sklepie przewija się co miesiąc dziesiątki jak nie setki zwierząt pochodzących z rozmaitych źródeł (legalny import, hodowle, giełdy, wymiany, przemyt....) Wystarczy jedno zwierzę zarobaczone, zakażone amebą, nosiciel Salmonelli aby w krótkim czasie kłopot rozszerzył się na całą kolekcję zwierząt.
Przeprowadzony przeze mnie monitoring stanu zdrowia sułkowych zwierzaków nie wykazał odstępstw od normy!
Jak zapobiegać przykrym sytuacjom, stracie zwierząt?
W sklepie - powinny się znaleźć zwierzęta z "dobrego domu"
Raz w miesiącu lub co 2 miesiące monitoring zdrowia - losowe pobranie próbek odchodów, wymazów z kloaki do badań parazytologicznych i bakteriologicznych. Systematyczna dezynfekcja terrariów (Virkon) po sprzedaży zwierząt.
W domu - niezależnie od źródła zakupu - zapewnienie 6-tygodniowej KWARANTANNY. Przeprowadzenie możliwie pełnych badań klinicznych i laboratoryjnych nowo zakupionego zwierzęcia i możliwie szybkie podjecie leczenia w razie powstania takiej konieczności.
Uprawnienia umieszczania postów