szkoda że ten co najkrócej hoduje lamparty ma najwięcej do powiedzenia...
Prawda jest taka że masz wiedze typowo serwisową (nawet nie książkową), a uwież, doświadczenie i praktyka często mija sie z teorią.

Tak sie składa że znamy sie osobiście z Azzurreeuss'em, widziałem cały jego dorobek i wcale nie uważam żeby gekony miały u niego źle - wręcz przeciwnie, chciałbym żeby każdy tak dbał o zwierzaki.

Co do wielkości terrarium to dla dorosłego osobnika 40/40/30 wychodzi na zdrowie lepiej niż np 50/30/40, bo co gekonowi po wysokości? To jest tak jakby Ciebie (znowu porównanie gekona do człowieka :P) zamknąć w pokoju 6m/1m/5m (dł/szer/wys). Przelicz to sobie, i zastanów sie czy nie wolałbyć np 4m/3m/2m?

Czytając posty takich 'hodowców' jak Ty znowu wiem i zdaje sobie sprawe dlaczego nie udzielam sie już tak bardzo na forum o gekonach lamparcich... Poprostu za dużo tutaj znawców i moje doświadczenie w porównaniu do Twojego to jest jedno wielkie nieporozumienie. A przecież chodzi o to żeby służyć dobrą, rzetelną i fachową poradą a głównym celem powinno być zdrowie i życie zwierzaka ( w tym przypadku gekona lampaciego). Także ja odpadam.