-
Re: kabel grzewczy
kabel odradzam z takiego powodu, że grzanie zwierzaka od dołu jest sprzeczne z tym co sie dzieje w naturze. Niema czegoś takiego jak grzanie zwierzęcia 'od dołu'. Ciepło dociera z góry, od słońca czego imitacją w terrarium ma być żarówka grzewcza (dodatkowym uzupełnieniem powinno być UVB, niektórzy uważają że nie jest konieczne, ja mam inne zdanie na ten temat). Jezeli w terrarium nie utrzymuje sie wystarczająca temperatura należy poprostu zmienić żarówke na mocniejszą.
Tłumaczenie z jakim sie już kiedyś spotkałem, a mianowicie że przecież ziemia sie nagrzewa od słońca i po zmierzchu grzeje zwierzaków od dołu też wydaje mis ie być nie uzasadnione, ponieważ w warunkach panujących w terrarium, kamienie czy inne elementy wystroju tez sie nagrzewają i po wyłączeniu żarówki przez jaki czas jeszcze są ciepłe.
Wiadomo, że ile hodowców tyle szkół na trzymanie zwierząt, w każdym razie ja jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju kabli grzewczych, gorących kamieni i innych tego typu rzeczy.
Mam nadzieje że przedstawiłem to w zrozumiały sposób 
W każdym razie oszczędźcie sobie krytyki, jeżeli komuś sie nie podoba to co napisałem - trudno, takie jego prawo.
Uprawnienia umieszczania postów