Gekoniki w roznym stadium wyrabwiania sie maja ruzne ubarwienie, kolorystyke jak i odcienie... Najlepiej wybierac p[lode ktore maja duzo jaskrawo zoltego kolorku.

Sredni faunbox to znazcy jaki... podaj przyblizone wymiary:>?? przykladowo podam ze gekonika 10 cm mozna trzymac w pudelku/miniterrarium/faunboxie okolo 25/20/15 cm.
To prawda ze geki nei czuja sie najlepiej w za duzym terra jesli dasz maleg geka do duzego terra to nei bedziesz go praktycznie wogole widywal... zaszyje sie w jakims przytulnym miejscu i tam bedzie siedzial no i 2 problem to jedzenie .. ciezko bedzie mu tam cos znalesc:/.

Niektore witaminy zawieraja wapno lecz i tak podaje sie je poza witaminami. Ostatnio dobra slawa ciesza sie witaminy dla psow can-vit kosztuja okolo 10 zl (400g) a sa bardzo dobrze. Gekony z checia je zjadaja a witaminy dobrze im sluza. Wapno gekonom mozna uzupelniac podajac im sproszkowana sepie np przyklejana do mokrego swierszcza. Sepia jest dostepna w zoologicznym i jest to obajetne czy to jest sepia dla ptakow gekonow czy zolwi. W rzeczywistosci wszytkei maja bardzo przyblizony sklad.

Nie wiem jak jest z witaminami reptivit poniewaz ich nei urzywalem i nei urzywam.

Z ogonkami jest roznie czasem gekon moze bys bardzo delikatny a czasem praiwe na to nei reaguje.. t zalezy od sztuki jednak zazyczaj mlode sztuki sa dosc wrazliwe na to i radze uwazac.

CO do zarowki to jest chyab jedno o to samo. W opisach specjalnych zarowek nocnych podaje sie ze imituja swiatlo ksiezyca... hmm nie wiem co o tym myslec. Ja uzywam niebieskich diud led i jestem badzro zadowolony:] No i geka zawsze mozna tak przyzwyczaic ze zmieni swoj tryb z nocnego na dzienny np moj tak ma .. caly dzien jest poza kryjowka a w nocy zadko kiedy wychodzi.
Jesli terrarium bedzie za duze to gek moze miec problemy ze zlapaniem swierszczy. Swierszcze moga sie schowac w zakamarkach badz w podlozy szczegolnie w kostce bkowej czy kokosowej. Swierszcze gekowi nic nie zrobia wiec moge sobei w terrarium chodzic ale chyab nei po to sie wpuszcza swierszcze do terra zeb sobei tam zyly... Tak wiec trzeba upewniac sie ze gek zjada to co mu wpuszczamy. Wszelkiego rodzaja skalki dl aswierszczy itp gadzety sa zbedne ale jesli chcesz mozesz takie cos dodac do wystroju terrarium. Napewno nie zaszkodzi.

Odchody u zdrowego gekona sa stale i latwo je zebrac zwlaszcza z piasku czy papierowych recznikow. "kupa" gekona sklada sie tak jak by z 2 czesci pierwsza ta bardziej stala to ztrawiony pokarm a 2 czesc to mocznik i reszta szkodliwych substancji usinietycz z ogranizmow geka. ta 2 czesc jest zazwyczaj oleista badz mazista ale zadko kiedy sie leje wie cgek napewno nei zagrudzi szybek terra w wiekszym stopniu. Lamparty zazwyczaj skladaja swoje odchody w jednym miejscu i najczesciej to jesy podloze a nei np skalka tak wiec latwo jest je usunac.

Mam nadzieje ze pomoglem.