Witam!
...nic dodać ...nic ująć! ;-) Wyśmienicie czyta się tak profesjonalne posty.. Ja dodam do tego co napisał Krzysztof.W jedynie to, że są to najlepsze i JEDYNE..niestety!!! sposoby walki z grzybami pleśniowymi w terrarium../no może aby wyczerpać temat dołożyłbym do tego to nieszczęsne uprzątanie resztek pokarmowych i odchodów...ale to rzecz oczywista/ Nie za bardzo jednak zrozumiałem Twoje Krzysztofie zafascynowanie korą brzozy...z tego co mi wiadomo z dendrologii to bardzo nietrwały i podatny na biologiczny rozkład materiał, zwłaszcza w warunkach terraryjnych..ale mogę sie mylić.. Co zaś się tyczy samych grzybów pleśniowych...no cóż stale odkrywane są nowe ich gatunki..ich systematyka stale się zmienia, zwykle to co zaliczane było do grzybów niedoskonałych=Deuteromycetes / vel Fungi imperfecti/ teraz jest workowcem /Ascomycetes/ lub podstawczakiem /Basidiomycetes/.
Kończąc swój przydługi post dodam jedynie, że choć walka z pleśniami przypomina raczej "walkę z wiatrakami" sprzymierzeńcem w tym pojedynku;-) jest niewątpliwie znajomość ich szeroko pojętej biologii...a co do szkód jakie czynią ...to pamiętajmy czym byłaby współczesna medycyna bez penicyliny i niejakiego Penicilium sp.
Pozdrawiam
Pablos