-
Re: zophobas morio
Można je trzymać na samym próchnie, jednak imagines i larwy lepiej funkcjonują, gdy dorzuci się im trochę czegoś świeżego do żarcia.
Ja nie podaję im wody w poidle, tylko spryskuję próchno, by było wilgotne. W terra jest słaba wentylacja, więc wilgoć gromadzi się na ściankach i możliwe, że ją spijają. Na pewno sporo wody mają bezpośrednio w pokarmie – jabłka, sałata itp.
Trudno mi powiedzieć coś o „spłaszczonych” drewnojadach. Nie miałem takiego problemu. Jeśli nie są to poczwarki, a dorosłe owady to może oznaczać jakiś problem po ostatnim linieniu (np. uszkodzenie poczwarki przez inne osobniki). Dlatego na samym początku hodowli, gdy masz mało zwierząt dobrze jest oddzielać poczwary od innych.
Istnieje jeszcze możliwość (spotkałem się z tym w literaturze), że u chrząszczy z rodziny czarnuchowatych dorosłe osobniki wydzielają jakieś substancje powodujące niedorozwój i zniekształcenia stadiów młodocianych. Przebadano to na Tenebrio molitor i Tribolium sp., może być możliwe u drewnojada (choć osobiście prawie się z tym zjawiskiem nie spotkałem).
Uprawnienia umieszczania postów