Dlaczego nie można ? Jakie przepisy o tym mówią ?
Gdy chodzi o przepisy weterynaryjne to odnoszą się do sprowadzania zwierząt z państw trzecich (czyli pozaunijnych). Wewnątrz UE nie ma weterynaryjnej kontroli granicznej (wyjątek to chyba Wielka Brytania, ale pewności nie mam).
Obowiązuje Ustawa z dnia 27 sierpnia 2003 r. o weterynaryjnej kontroli granicznej (Dz. U. Nr 165, poz. 1590), ale dotyczy sprowadzania zwierzat spoza UE. Strona inspekcji weterynaryjnej: http://www.wetgiw.gov.pl/

Co do przepisów związanych z ochroną zagrożonych gatunków, to przepisy unijne nie pozostawiają regulacje dotyczące przewozu gatunków z list UE i CITES w kompetencji państw członkowskich. W większości przypadków między państwami UE nie trzeba wyrabiać dokumentów przewozowych. Polska ma jedne z najbardziej restrykcyjnych przepisów w Unii i niestety np. na podstwie czeskiego dokumentu rejestracyjnego w polskich urzędach powiatowych nie chcą rejestrować zwierząt żądając CITES-u. Jest to absurdalne !!! Natomiast zwierzęta nie będące na listach UE i CITES można w mojej opinii przewozić bez przeszkód. Jeśli ktoś może wskazać konkretne przepisy zakazujące przewozu zwierząt jestem zainteresowany.