Niestety nie chodzi mi o opinie pań od rejestracji w urzędach powiatowych, ale o przepisy. Nie mam niestety czasu na długie w nich grzebanie dlatego będę wdzięczny jeśli ktoś dogrzebie się jakiś jasnych przepisów. Mówię tutaj nie o firmach tylko o indywidualnych osobach przewożących kilka zwierzat. Przy przewozie zwierzat z większości państw UE wystarczy w przypadku gatunków z list UE lub CITES mieć świadectwo rejestracji wystawione w jednym kraju, natomiast gatunki spoza tych list można przewozić bez żadnych papierów. Nie ma żadnych powodów, aby między Polską a Czechami było inaczej. O ile Polska ma restrykcyjne przepisy dotyczace zwierzat z list UE i CITES o tyle w przypadku zwierząt spoza tych list nie znalazłem żadnych przepisów ograniczających. O sprawach weterynaryjnych już wcześniej pisałem, a jakie sprawy jeszcze pozostały ? Polskie granice celne to obecnie granice UE, warto zwracać uwagę przy czytaniu przepisów, że pojęcia import czy eksport nie odnoszą się do przewozu zwierzat miedzy państwami UE ale między UE a państwami trzecimi.
Dla mających więcej czasu polecam stronę na temat przepisów unijnych:

http://europa.eu.int/comm/environment/cites/home_en.htm