-
Re: Smierć
Pająki należą do dość odległej, w stosunku do owadów, grupy i jest to jak najbardziej możliwe. Co do mączników. Jako owady "śmieciożerne" i dość powszechnie zwalczane szkodniki, mogą mieć znacznie lepiej wykształcone mechanizmy rozkładu szkodliwych substancji.
Zastanawiam się jednak, czy kwestią nie są inne czynniki, nie chemia (o ile wiem domestos to niezły "koktajl", ale nie wiem co mogłoby dokopać tak mocno świerszczom. Prostoskrzydłe są mało odporne na chemię, jak i szereg infekcji bakteryjno-wirusowo-pierwotniaczych. Mogłoby to też wyjaśnić "wybiórczość" zdychania. Jednak w przypadku częstej dezynfekcji i posiadania przez Ciebie szeregu różnych populacji zarodowych, trudno jest mi ocenić, czy to może być ten czynnik.
Ja jako dezynfekcję stosuję gorącą wodę (ale nie na tyle by poszła szyba, chyba z 60-70 st. C). Od bardzo długiego czasu nie notowałem większych spadków liczebności mojej hodowli świerszczy. Faktem jednak jest, że nie prowadzę jej na naprawdę masową skalę.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum