-
Re: FAQ Myszy-odp. na pytania oraz Propozycja hodowli w rega
Kilkanaście samic to już nie "mniejsza hodowla"
Jeśli łączysz je po 1-2 tygodniach, to rozumiem, że to 1-2 tygodnie od odzielenia młodych? Czyli następny poród masz minimum 5 tygodni później niż bez odsadzania.... Czyli 2 razy mniej młodych w roku (a nawet gorzej, powody -> snakes.pl)..... trochę wytchnienia to złe sformuowanie - fizjologia tego gatunku jest taka, że krycie następuje zaraz po porodzie, jedynie w skrajnie złych warunkach samice nie są w tym czasie pokrywane. One wytchnienia nie potrzebują bo to nie jest "nadużywanie" samic. Te, które rodzą rzadziej rodzą mniej młodych - udowodnione i uzasadnione w 100%. O tym, czemu rozdzielać nie warto i nie należy szerzej na www.snakes.pl - na podstawie sensownych źródeł, dodatkowo u mnie sprawdzone w praktyce. Na prawdę nie warto. Starsze niż roczne samice i tak nie nadają się do rozmnażania a takie, które w tym wieku mają za sobą intensywne porody raz za razem są w dobrej kondycji i absolutnie nic im nie jest - w razie czego moźna im zafundować należną emeryturę, wcześniej nie ma potrzeby. Oczywiście to wszystko gdy zapewnia im się godziwe warunki i żarcie..... 
"trafić na samicę z wadą...." nie jest żadną sztuką odnalezienie takiej w grupie kilku samic. Też miewałem takie lewe i bez trudu je odnalazłem.
Uprawnienia umieszczania postów