Fotek nie mam, postaram się jakieś zrobić. Pojemniki spokojnie mogą być nieprzeźroczyste - jak dorobisz górę z siatki a pojemnik nie będzie przesadnie wysoki to oświetlenie w środku będzie akurat - wystarczy oświetlenie w pomieszczeniu. W sumie liczy się rytm świetlny, jasno być nie musi. Jeśli sprawdzisz konkretne modele takich pojemników to daj znać, niestety niektóre tworzywa bardzo szybko zostają zjedzone, trzeba trafić na właściwe (zwłaszcza krawędzie powinny być solidne bo od nich zaczynają). Koszyki na żarcie jak najbardziej - też mam takie, zamontowane w jednym z otworów w klapie faunaboxa - w tym samym koszyku montuję pojnik i podaję granulat. W ten sposób w zasadzie nie marnujesz żarcia. Jeśli będziesz wieszał takie jak na zdjęciu to radzę dorobić zamknięcie od góry - tak żeby nie właziły i nie sikały na zawartość co z lubością czynią Na sam granulat, można też zrobić pojemnik na siatce okrywowej - bez wycinania w niej dziur ale tylko przy niskich pojemnikach - wtedy wyjadają przez siatkę, ale nie ma jak zamontować pojnika. Pojemnik na fotce jest zdecydowanie za wysoki - zła wentylacja i kompletnie nie wykorzystana przestrzeń..... za to "fabryka myszy" z pierwszych zdjęć bardzo by mi się przydała