Witam
Mimi: naprawde nie przypominam sobie zeby radzili w ksiazce Podbielkowskiego trzymac dzbaneczniki w komposcie. czytalam te ksiazke wiele, wiele razy przez kilka miesiecy jednak teraz nie ma mnie w domu, wiec nie moge tego sprawdzic - na pewno sprubuje poszukac po powrocie ale jakos nie wydaje mi sie.
oczywiscie nie uwazam ze ksiazka jest bez wad, np. zdjecie podpisane tlustosz wulkaniczny prawdopodobnie nie przedstawia w ogole tlustosza, a zdjecia N. ventricosa (o ile pamietam) na poczatku ksiazki i w czesci poswieconej dzbanecznikom bardzo sie roznia. jednak nie ma innej ksiazki po polsku (poza dwiema z lat 20 XXw i podbielkowskim z 78, wszystko niedostepne i informacji o hodowli tam raczej nie ma)

a wiec uzupelniam liste polecanych ksiazek:
Peter D'Amato "The Savage Garden - Cultivating carnivorous plants" - najlepsza jak znam o hodowli
J P Pietropaolo "Carnivorous Plants of the World" - sporo o rozmanazaniu

Dzbanecznik rosnacy w komposcie nigdy raczej dzbankow nie wypusci - pewnie bedzie ladnie rosl, ale po co mu tworzyc dzbanki do lapania owadow z ktorych czerpie azot, skoro ma tego azotu namiar w glebie?

Zuki: ja mysle ze Drobkowi nie chodzilo o newsy a raczej o solidne informacje o hodowli, poza tym owadozerne to przynajmniej 500 gatunkow i nie kazda latwo wyhodowac (sa latwe w howodli gatunki jak D. aliciae, d. capensis, ale sa tez gatunki bardzo trudne w hodwli)

a jesli chodzi o stone, ktora poleca i Lotysh, i Zuki, to jest na niej sporo bzdur, np: (cytat)

Gdy zamawiamy wiosną rośliny ze Stanów pamiętajmy, że tam jest jesień i rośliny wchodzą w okres spoczynku. U nas nagle pojawia się wiosna i rośliny - z braku zimy - mogą się zniszczyć.

Od kiedy to, jak w Polsce jest wiosna to w Stanach jest jesien??
patrzac za okno widze ze jesien po tej stronie oceanu wlasnie teraz teraz kiedy to pisze (jestem w tej chwili w Kanadzie) - a w Polsce jaka macie pore roku? ))
co do hodowli roslin tez informcje sa rozne.... naprawde.

Pozdrawiam
Agata